Descopera.ro : Caligynefobia, frica irationala fata de femeile frumoase
Caligynefobia este o fobie mai putin cunoscuta si la fel de bizara ca multe altele. Pentru cei care sufera de aceasta frica irationala fata de femeile frumoase, viata devine un adevarat cosmar.
Ce anume provoaca aceasta fobie? Ea apare de obicei ca urmare a unei traume care leaga prezenta unei femei frumoase de o suferinta puternica. Trauma poate fi din copilarie, un posibil abuz, sau ulterior, in urma unei relatii esuate cu o femeie frumoasa.
De asemenea, nesiguranta de sine, lipsa farmecului personal, va duce la un complex fata de femeile frumoase, care vor fi percepute astfel ca o amenintare, ca sursa raului.
Ca orice fobie, este produsa de inconstient, ca un mecanism de aparare, de aceea toate fobiile sunt extrem de greu de controlat sau vindecat.
Simtomele variaza ca intensitate. In unele cazuri poate sa apara doar o nervozitate in prezenta unei femei frumoase, dar in cazurile grave pot bolnavul va suferi atacuri de panica.
Acestea se manifesta prin crize extreme de frica, pierderea controlului, senzatie de iminenta a mortii, cresterea pulsului, transpiratie, dificultati in respiratie, durere in piept si frisoane.
Evident, din cauza acestor manifestari uneori extreme, persoanele care sufera de Caligynefobie devin mai izolate social, pot avea probleme la locul de munca sau in relatiile cu prietenii.
Tratamentul variaza de la o persona la alta. Acesta include medicamente cu rol sedativ si anti-anxietate, expunere graduala la stimulii care provoaca fobia si terapie cognitiva comportamentala, pentru ca bolnavul sa invete cum sa reactioneze la frica.
De asemenea, un rol important il are terapia de grup si organizarea de activitati menite sa creasca increderea in sine.
Sursa: The Thinking Blog, Most Common Phobias