REVISTA MAGAZIN: Peter Sturrock si dovezile radar (Autor : DAN D. FARCAS)
Scepticii care comenteaza fenomenul OZN sustin ca o problema majora in acest domeniu este lipsa dovezilor fizice si ca singurele argumente prezentate ar fi observatiile unor martori, care nu sunt de incredere. Desi, intr-adevar, de multe ori asa si este, exista si exceptii notabile, cu dovezi fizice reprezentate de rapoarte de radar, coroborate cu declaratiile mai multor martori credibili.
Unul dintre cei ce au accentuat importanta acestui tip de dovezi este si Peter Sturrock (n.1924), profesor emerit de fizica aplicata la Universitatea Stanford si unul dintre foarte putinii oameni de stiinta care si-a exprimat public un interes deosebit in OZN-uri si a participat in acest sens la investigatii care au dus la descoperiri notabile. Implicarea profesorului Sturrock in radaristica dateaza din Al Doilea Razboi Mondial. In 1942, el si-a intrerupt studiile de matematica la Universitatea din Cambridge si, pentru a ajuta la efortul de razboi, a aderat la structura care a devenit mai tarziu Royal Radar Establishment, contribuind la dezvoltarea sistemelor britanice de radar.
Intr-un schimb de scrisori din 2014, Sturrock reconfirma ca exista un numar de incidente celebre, bine documentate, urmarite simultan prin radar si vizual. Un astfel de caz este cel din 17 noiembrie 1986, cand echipajul unui avion cargo Japan Air Lines 747, pilotat de capitanul Kenju Terauchi, zburand peste Alaska, a zarit un obiect de mari dimensiuni, care a efectuat manevre care sfidau gravitatia si a iluminat cockpitul. Obiectul a fost urmarit si de John Callahan, seful diviziei de Accidente si Investigatii a Administratiei Aviatice Federale (FAA) din SUA. El spunea ca are si acum toate inregistrarile radar ale incidentului, care a durat o jumatate de ora si arata un OZN de patru ori mai mare decat un Boeing 747. Callahan a prezentat inregistrarile membrilor echipei de studiu stiintific a presedintelui Reagan, dar si unor membri FBI si CIA, care si-au exprimat surprinderea privind relevanta acestor date.
(Va urma)