Incepe campania electorala: Ce pot face candidatii si ce reguli trebuie sa respecte
Campania electorala pentru primul tur al prezidentialelor din 2 noiembrie incepe vineri, 3 octombrie, la ora 00.00, va dura 30 de zile si se va incheia sambata, 1 noiembrie, la ora 7.00. In aceasta perioada, candidatii pot face propaganda prin mitinguri, afisaj, presa, cu respectarea unor reguli.
Potrivit Legii 370/2004 pentru alegerea presedintelui Romaniei, in campania electorala, candidatii si, dupa caz, partidele, aliantele politice sau electorale care i-au propus, precum si cetatenii au dreptul sa isi exprime opiniile in mod liber si fara nicio discriminare, prin mitinguri, adunari, marsuri, precum si prin intermediul mass-media.
Contestatiile cu privire la impiedicarea unui partid sau a unei formatiuni politice ori a unui candidat de a-si desfasura campania electorala in conditiile legii se solutioneaza de Curtea Constitutionala, cu votul majoritatii judecatorilor, in termen de cel mult 48 de ore de la inregistrarea lor.
Organizarea mitingurilor, adunarilor si marsurilor se poate face numai cu autorizarile prevazute de legislatia in vigoare.
In unitatile militare, in unitatile de invatamant, in timpul programului de invatamant, in sediile reprezentantelor diplomatice, precum si in penitenciare, actiunile de campanie electorala de orice tip sunt interzise.
In timpul campaniei electorale, primarii asigura candidatilor si formatiunilor politice care i-au propus, in mod nediscriminatoriu, spatii corespunzatoare pentru a se intalni cu alegatorii.
Incalcarea acestor prevederi legale se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 la 2.500 lei. De asemenea, neluarea de catre organizatori a masurilor necesare desfasurarii normale a adunarilor electorale, precum si distribuirea si consumarea de bauturi alcoolice in timpul acestor adunari se sanctioneaza cu amenda de la 4.500 la 10.000 lei.
Potrivit legii, mijloacele folosite in campania electorala nu pot sa contravina ordinii de drept.
In perioada electorala, in cazul prezentarii de sondaje de opinie cu continut electoral, acestea trebuie insotite de urmatoarele informatii: denumirea institutiei care a realizat sondajul, data sau intervalul de timp in care a fost efectuat sondajul si metodologia utilizata, dimensiunea esantionului, marja maxima de eroare, cine a solicitat si cine a platit efectuarea sondajului.
Televotul sau anchetele facute pe strada in randul electoratului nu trebuie sa fie prezentate ca reprezentative pentru opinia publica sau pentru un anumit grup social ori etnic.
Cu 48 de ore inainte de ziua votarii este interzisa prezentarea de sondaje de opinie, televoturi sau anchete cu continut electoral facute pe strada.
Incalcarea acestor reglementari referitoare la sondajele de opinie si televot constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 4.500 la 10.000 de lei.
Legea precizeaza ca birourile electorale judetene, birourile electorale ale sectoarelor municipiului Bucuresti si biroul electoral pentru sectiile de votare din strainatate vegheaza la corecta desfasurare a alegerilor.
Sursa: Mediafax