Magda Marincovici (Jurnalul National): Cancerul, scos la iveala prea tarziu. La 70% dintre pacientii cu
Aproape jumatate dintre persoanele care au cancer afla prea tarziu ca sufera de aceasta boala, sansele lor de supravietuire scazand foarte mult, se precizeaza intr-un raport recent al Institutului pentru Cercetarea Cancerului din Marea Britanie.
Mai precis, raportul britanic atrage atentia ca 46% dintre bolnavii de cancer afla de acest diagnostic tarziu, ceea ce reduce in mod considerabil eficienta tratamentului, durata de viata si calitatea acesteia. Raportul estimeaza ca daca in toate spitalele diagnosticele de cancer ar fi puse in faze incipiente, un numar suplimentar de aproximativ 5.000 de pacienti cu neoplasme ar supravietui dupa cinci ani de la precizarea diagnosticului. Institutul pentru Cercetarea Cancerului din Marea Britanie subliniaza in acest raport ca a pune diagnosticul de cancer in faze incipiente, adica inainte ca el sa se extinda in alte parti ale corpului, este un aspect esential pentru supravietuire. O data ce cancerul s-a propagat in corp, este foarte dificil sa-l mai poti invinge. Asta inseamna ca sansele de supravietuire a bolnavului scad foarte mult si ca tratamentul devine din ce in ce mai costisitor. In cazul unor tipuri de cancer, cum este cel al pancreasului diagnosticul precoce este dificil, intrucat simptomele sunt discrete si nespecifice. Atunci cand simptomele devin suparatoare, deja tumoarea a reusit sa faca metastaze. Aceasta este si explicatia pentru care rata de supravietuire la cinci ani este de numai 4%. Aceeasi rata modesta de supravietuire este inregistrata si in cazul cancerului hepatic. In schimb, in cazul cancerului de colon, tumoarea depistata la timp permite vindecarea in 90% dintre cazuri. Raportul mai scoate in evidenta ca 46% din totalul cancerelor diagnosticate in Marea Britanie in 2012 au fost detectate in stadiile 3 sau 4. 93% dintre cazurile de melanom - forma cea mai grava de cancer de piele - si 83% dintre cele de cancer al sanului au fost diagnosticate in stadiile 1 si 2. Doar 23% dintre cazurile de cancer pulmonar si 44% dintre cele ovariene au fost descoperite in stadii precoce.
Preventia ramane cuvantul de ordine in orice boala, dar mai ales in cancere. American Association for Cancer Research (AACR) insista, in bilantul anual, ca 50% dintre decesele provocate de cancer ar putea fi evitate prin adoptarea unui stil de viata echilibrat. Purtatorul de cuvant al AACR, oncologul Ernest Hawk, subliniaza ca, in America de Nord, cancerul ramane a doua cauza de deces prematur dupa bolile cardiace.
Principalii factori de risc indentificati de oncologii americani sunt tabagismul, obezitatea si supraponderalitatea, contaminarea cu substante toxice, sedentarismul si, in mod special, alimentatia dezechilibrata nutritional. La noi, anual, 76.000 de romani fac cancer, dintre care 50% sunt invinsi de boala, tocmai pentru ca diagnosticul este tardiv. Potrivit unui studiu GFK, publicat in aprilie anul acesta, in cazul a peste 70% dintre pacientii nou diagnosticati cu cancer pulmonar si 60% dintre cei cu cancer renal, boala este descoeprita in ultimele stadii.