Magda Marincovici (Jurnalul National): Obezitate de la indulcitorii de sinteză. Prof. dr. Mencinicopschi subliniaza ca unii aditivi creeaza dependenta
Indulcitorii (edulcoranti) artificiali afecteaza flora intestinala, releva un studiu efectuat la Institutul Weizmann din Israel, publicat in revista Nature. Studiul dovedeste ca indulcitorii artificiali sunt cauza unor modificari metabolice, contribuind la cresterea riscului de diabet si obezitate.
De altfel, in repetate randuri, profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi a subliniat ca gustul dulce din unele alimente si bauturi este dat de edulcorantii (indulcitori) intensi de sinteza fara calorii: acesulfam-K (E950), aspartam (E951), acid ciclamic (E952), zaharina (E954), sucraloza (E955). "Se crede ca indulcitorii artificiali fiind folositi in alimentatie si, neavand calorii, ne-ar ajuta sa slabim. Ceea ce este fals, deoarece exista alte surse de carbohidrati care, consumate in exces, ne ingrasa. Asa ca beneficiul pe care l-ar putea aduce indulcitorii fara calorii pentru a ne mentine silueta este nul", explica prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.
Trebuie sa stim ca indulcitorii artificiali sunt folositi in unele alimente, cum sunt bauturi carbogazoase, cereale, dulciuri. Aceste substante au o capacitate de indulcire foarte mare, fara aport de calorii. Dar chiar daca reduc aportul caloric, asta nu inseamna ca reduc si pofta de dulce. Indulcitorii artificiali au fost introdusi in alimentatie pe scara larga cu scopul de a reduce aportul caloric si de a normaliza nivelul glucozei din sange, fara sa influenteze si apetitul pentru dulce, subliniaza cercetatorii israelieni. Ca si profesorul Mencinicopschi, si cercetatorii israelieni atrag atentia ca indulcitorii artificiali ar putea, de fapt, sa contribuie la raspandirea epidemiei de obezitate, in loc sa o tina in frau. Testele cercetatorilor israelieni au ajuns la concluzia ca rozatoarele care au baut apa cu indulcitori de sinteza au dobandit intoleranta la glucoza si modificari ale florei intestinale. Cercetatorii au testat ipoteza lor si pe un lot format din sapte voluntari care nu aveau obiceiul de a folosi indulcitori artificiali. Dupa o saptamana in care au primit zilnic doze admisibile, patru dintre voluntari aveau nivelul ridicat de glucoza, inclusiv modificari ale florei intestinale. Potrivit dr. Eran Elinav, autor al studiului, unele bacterii ar putea interactiona cu substantele chimice din indulcitorii artificiali, care nu sunt absorbite de intestinul omului, provocand reactii inflamatorii ce intensifica tulburarile metabolice cum ar fi intoleranta la glucoza sau diabetul si obezitatea. Prof. dr. Mencinicopschi insista ca mai intai sa citim foarte bine eticheta si apoi sa cumparam produsul. Si sa mai retinem ca unii aditivi creeaza dependenta. Ca sunt folositi in unele alimente industriale conferindu-le un gust nefiresc de bun, dar pot induce si conduite patologice de dependenta (regasite in limbajul marketingului agroalimentar sub denumirea "fidelizarea consumatorului").