sfatulmedicului.ro: Masa corporala ideala
• Cum poate fi integrata activitatea fizica in programul aglomerat al fiecarei zi?
Activitatea fizica trebuie sa devina o parte din rutina zilnica asa cum este spalatul pe dinti sau mersul la serviciu. Se incepe cu eforturi mici. Este recomandat un consult medical efectuat de medicul de familie mai ales atunci cand persoana respectiva nu este activa deloc. Daca persoana in cauza este una care are tendinta de a amana diferite lucruri este recomandat ca activitatea fizica sa se desfasoare dimineata; daca nu, ea poate avea loc si in cursul zilei. Se vor folosi scarile in locul liftului. Masina va fi parcata departe de locul de munca sau magazinul alimentar.

Este bine ca cel putin o data pe saptamana deplasarea la serviciu sa se faca cu bicicleta.
In loc sa se trimita un e-mail colegului este mai bine ca persoana sa se ridice si sa merga pana la biroul acestuia pentru a-i comunica informatiile respective. Daca nu exista timp destul pentru o pauza pentru o plimbare de 30 de minute se pot face 3 plimbari a 10 minute fiecare. Cei care vor activitati organizate se pot adresa unor cluburi sau sali specializate in diferite tipuri de activitati fizice.
Odata ce a fost gasit un tip de activitate fizica care poate fi practicat cu placere, acesta va fi practicat un timp mai lung dar este bine sa fie alternat cu alte tipuri de activitati.
De exemplu 3 zile pe saptamana se poate face o plimbare de 30 de minute cu un prieten cu care apoi se poate merge la o sala de forta. In alte zile se pot lua ore de aerobic, se poate merge cu bicicleta sau se poate plimba cainele. Este bine daca persoana se inscrie si in diferite tipuri de echipe (de fotbal, de volei, baschet etc.). Cu cat exista mai multe tipuri de sport practicate cu placere cu atat sansele de a reusi sunt mai mari.
Greutatea corporala ideala este greutatea la care persoana respectiva are destula energie pentru a munci si pentru activitatile din timpul liber, la care persoana respectiva se simte bine in pielea sa si la care nu exista riscul bolilor asociate cu obezitatea cum sunt bolile cardiovasculare, hipertensiunea arteriala, atacul vascular cerebral, cancerul sidiabetul. Greutatea este une dintre unitatile de masura ale starii de sanatate. Persoanele slabe dar care nu mananca sanatos si nu au activitati fizice regulate nu sunt sanatoase doar pentru ca sunt slabe. O persoana care este caracterizata ca supraponderala in functie de indicele de masa corporala (I.M.C.) poate fi sanatoasa daca are un regim alimentar sanatos si o activitate fizica regulata.
Cantitatea de alimente consumata nu este singurul factor determinant al greutatii corporale. Varsta, metabolismul, factorii genetici, exercitiul fizic sunt factori importanti ce influenteaza masa corporala, starea de sanatate si riscul de a dezvolta unele boli. De aceea nu trebuie sa existe comparatii intre diferite persoane care incearca sa isi schimbe stilul de viata. Fiecare trebuie sa aplice o metoda individuala. Alimentatia este o parte importanta a stilului de viata sanatos. Este important ca dieta sa fie una echilibrata, cu o concentratie scazuta de grasimi saturate, bogata in cereale, fructe, legume si grasimi sanatoase cum sunt cele din uleiul de masline. O astfel de dieta este mult mai sanatoasa decat una de infometare prin care se pierd rapid kilograme dar care este urmata de un castig rapid in greutate.
Activitatea fizica regulata este modul prin care se poate imbunatati starea de sanatate si prin care se pot preveni boli grave cum sunt bolile de inima, hipertensiunea arteriala, accidentul vascular cerebral, diabetul zaharat de tip 2,obezitatea, starile de anxietate, depresia, cancerul de san, colon si cancerele aparatului reproducator feminin. Este recomandat sa se efectueze aproximativ 30 de minute de activitate fizica moderata pe zi, cel putin 5 zile pe saptamana.
Alte aspecte care trebuie retinute in legatura cu masa corporala sunt:
- masa adipoasa (grasa) a fiecarei persoane este formata din grasimi esentiale necesare pentru o buna functionare a organismului si din grasimi depozitate pentru a fi utilizate ulterior. Exista metode prin care se poate determina procentul de grasimi din corp
- indicele de masa corporala (I.M.C.) se calculeaza in functie de masa si inaltimea fiecaruia. Riscul de a dezvolta boli legate de masa corporala creste atunci cand indicele de masa corporala este mai mare sau mai mic decat valorile considerate normale. Atunci cand o persoana are musculatura bine dezvoltata sau a pierdut un procent ridicat de musculatura, indicele de masa corporala nu este reprezentativ pentru starea de sanatate
- grasimile sunt depozitate in mai multe parti ale organismului: in tesutul aflat sub piele (tesut subcutanat), in cavitatea abdominala (tesut intraabdominal) si in muschi (mai ales la adulti). Persoanele cu forma corpului de tip "mar", adica cu tesutul adipos depozitat mai ales in zona abdomenului au un risc mai mare de a dezvolta boli legate de masa corporala decat cei cu forma corpului de tip "para" la care tesutul adipos este depozitat mai ales in jurul soldurilor.
(Va urma)