amfostacolo.ro:Un tur virtual al Salonicului
Salonic, Salonika, Solun, Thessaloniki, Saloniki nu conteaza cum ii spui, oras numit dupa Thessalonica, sotia lui Cassander si sora a lui Alexandru cel Mare, care a fondat orasul. Este al doilea oras ca marime din Macedonia Centrala cu aproximativ 801.000 locuitori, incluzand cu suburbiile. Este cel mai cunoscut oras universitar al Greciei. Municipiile (sectoare), ce sunt incluse in orasul Saloniki, sunt Kalamaria, Ippokrateio, Kato si Ano Toumba, Neapoli, Sykies, Ano Poli, Pavlos Melas, Kordelio, Evosmos, Ampelokipoi, Menemeni.
Daca esti nou venit in Saloniki iti spun ca nu-ti vor ajunge numai 7 zile de vacanta sa vizitezi orasul in lung si‘n lat. Pe langa punctele turistice pe care le are, poti pasi pe binecunoscuta faleza si inspirand aer egeean aproape de Turnul Alb, savurand prajiturile care iti fac cu ochiul in vitrinele patiseriilor, stand la o sueta la terasele ce le intalnesti la orice colt de strada, precum si zona centrala in frumoasa piata Aristotelous si Navarino, gustand din fel si fel de aperitive, mancaruri grecesti pe care tavernele ti le ofera, magazinele de-a lungul bulevardelor Egnatia, Tsimiski, Nikis si alte stradute labirint pe care le are orasul, targurile care‘s organizate intr-o anumita zi a saptamanii in fiecare sector, doar cu ajutorul unui localnic le poti afla cand sunt organizate (preturile nu se compara ca in magazine, sunt mult mai mici, fie ele second hand sau din magazinele care s-au desfiintat, altele cu stocul ramas de peste an si le vand in astfel de locuri, pe langa haine si incaltaminte, alimentele sunt considerabil de ieftine fatza de supermarketuri sau alte magazine)...
Daca ai venit cu avionul si doresti sa poposesti in centru, vei lua de la aeroport autobuzul 78, de astfel el trece chiar pe bulevardul Tsimiski, al doilea bulevard paralel cu bulevardul Nikis (bulevardul ce e legat de faleza (paralia)) si Egnatia. Oprirea o poti face la partea arheologica ori la piata Navarino, mergi in jos, iti va aparea frumoasa Catedrala Sfanta Sofia, continuandu-ti plimbarea pe stradute ori chiar pe Egnatia care e cunoscuta cu miile de magazine scumpe si nu numai, iti va aparea in cale si Piata Aristotel (Platia Aristotelous), te vei "lovi" de terase, cafenele, fast food-uri, mici magazine cu tot felul de suveniruri, vestimentatie, banci, sectii de politie, hotele, piete, daca te dor piciorusele poti lua autobuzul 31 - il gasesti pe bulevardul Egnatia. Costul unui bilet este de 0.80 eurocenti doar pentru o persoana, daca il iei din autobuz platesti 0.90 eurocenti. Daca vrei sa fii mai aproape de cer, continuati drumul din piata Navarino in sus spre munte, pentru a vizita cetatea si inchisoarea Salonicului, cat si partea veche a orasului -A no Poli.

Ce poti vizita?

- Turnul Alb sau in greaca O Lefkos Pyrgos - in interiorul turnului regasim muzeul de istorie a artei si la ultimul nivel putem admira panorama orasului, la un frappe sau o cafea greceasca.
- Daca esti norocos sa nimeresti chiar in septembrie ca turist, pentru 2 saptamani, in Salonic are loc targul international ce atrage o multime de afaceristi, peste 900.000 de vizitatori.
- Moscheea Hamsa Bey Alkazar - o gasesti in partea bulevardului Egnatia, intre alte bulevarde Venizelou si Dragoumi.
- Cladirea Guvernului Diikitirion - situata in nord-vestul orasului vechi al Salonicului.
-Biserica Sfantul Gheorghe/Rotonda.
- Muzeul de Arheologie - situat langa Turnul Alb.
- Promenada din fata Marii Egee - care se intinde de la est la vest, intre port si Turnul Alb si pana in sectorul Kalamaria.
Din pacate, Salonicul nu detine plaja si nici nu este recomandat sa se faca baie in mare, din cauza apei poluate de vapoare, ci numai piscine alaturi de terase. Desi poti sa faci plaja in afara orasului, precum in sectorul Perea (dincolo de aeroportul din zona Thermi), alte locuri sunt in Halkidiki pe cele 3 brate Kassandra, Sithonia (distanta intre Salonika si Halkidiki cu masina se parcurge intr-o ora, depinde de traseul ales) si Athos (plaja in oraselele: Ierissos, Nea Roda, Ouranopoli etc,) ori in alte statiuni precum din Pieria - Korinos, Paralia Katerini, Nei Pori, Platamona etc... In Saloniki, pentru a ajunge in municipiul Katerini, din partea centrala a orasului luati autobuzul 31 - va lasa chiar la statia de autobuze K. T. E. L Makedonia. Biletul pana in Katerini este de 6,30 euro persoana. Daca doriti sa mergeti catre Halkidiki, luati acelasi autobuz 31, coborati in Kalamaria si de-acolo autobuzul 36 (pe panou scrie K. T. E. L Halkidiki).
- Piata Aristotel sau in greaca Platia Aristotelous.
- Muzeul Macedonean de Arta.
- Biserica Sfantului Dumitru (Sfantul Dimitrios patroneaza orasul Saloniki, de aceea veti intalni multi purtand numele de Dimitris. In fiecare an serband cu mare fast acest sfant pe 26. octombrie. Nimeni nu lucreaza, totul este inchis, lumea isi petrece ziua in familie sau intre prieteni).
-Gradina Zoologica cu intrare gratuita pentru oricine, este considerata educativa pentru cei mici si de astfel nici taxele nu exista. Animalale ce se regasesc in gradina sunt numai de pe teritoriul Greciei. Acest Zoo il gasiti in zona sector Toumba.
- Muzeul Fotografiei - se afla in portul Saloniki intr-un fost depozit.
Ce pot sa mai spun... savurati din plin placintele lor bougatsa (este un fel de cremsnit la noi) cu crema de vanilie presarat cu zahar pudra si scortisoara, inca alte 2 feluri de placinte sunt cu branza, spanac, carnati (tyropita, spanakopita, loukanikopita) si multe alte umpluturi diferite. Un deliciu! Pretul variaza in functie de oras, asta am constatat-o personal. In Saloniki, in piata Aristotel si nu numai si in alte zone o gasiti la o bucata in jur de 2,30 euro, te saturi. In Paralia Katerini o gasesti cu 1-1,50 euro cat si in orasul Katerini cu 1 euro, in Ormylia Halkidiki la1-1,50 euro. Va recomand sa nu faceti exces de gyros ori cat se poate sa-l evitati, e bun de fel si el, dar mult iti distrugi stomacul... eu am dus-o mult pana mi-am revenit. Cat si medicii mi-au spus, "ai facut exces de gyros", intr-adevar asa era. Va recomand slouvaki (pt romani sunt frigaruii), ori bifteki (e chifteaua ceva mai mare la greci) ori panseta (asta e pt noi fleica fie cu os sau fara) alaturi de sucul de lamaie care iti face sa mearga mancarea mai bine in stomac, asta daca va place. Apa la 500 ml o gasiti peste tot la 0.50 euro centi, cu exceptia barurilor, Coca Cola/Pepsi se invart la preturi de 1-1.20 euro sticla de 1.50 litru, alte sucuri naturale la cutii de 1-2 l preturile variaza in functie de oras: 0.40 euro centi - 2.50 euro. Pastitio, galatopita (placita insiropata cu foitaj si gris), baclavalele, rahatul, felii de paine prajita cu ulei de masline o gasiti la pungi de 500gr ori 1 kg pana in 3 euro poate si mai putin, asta din ce am zarit la un magazin de cartier. Salatele de ierburi aromatice sunt excelente, fructele de mare (scoici, midii, caracatita, langusta etc) - pe la taverne le gasiti o portie in jur de 2-3 euro, iar proaspete prin piete pe la 5-8 euro kg, in supermarketuri congelate la 8-12 euro kg...
Mi-am permis sa scriu despre Salonic, deoarece este orasul meu de suflet, am locuit doi ani pana cand sa ma mut la sat si am considerat ca trebuie sa stiti cateva informatii despre acest oras, daca aveti de gand sa treceti. Cat si un video care prezinta orasul:
http://www.youtube.com/watch?v=dO9gpW6MznE