Jurnalul National : Adolescenta cu droguri, SIDA si hepatite B sau C (Autoare: Magda Marincovici)
34.000 de persoane vor beneficia, in urmatorii doi ani, de testare, diagnosticare si tratament gratuit
In tara noastra, in ultimii doi ani, 30% dintre persoanele nou diagnosticate cu HIV s-au infectat prin consum de droguri injectabile. Dar persoanele dependente de droguri se confrunta si cu alte probleme de sanatate: peste 80% dintre ei au hepatita cu virusul C si un numar semnificativ au tuberculoza, probleme de sanatate mintala, multi dintre consumatori fiind inca nediagnosticati. Pentru stoparea consecintelor acestui fenomen, la Institutul National de Boli Infectioase "Matei Bals" a fost lansat proiectul "Imbunatatirea prevenirii si controlului HIV/SIDA si a hepatitei B si C in Romania". Astfel, in urmatorii doi ani, in cele noua centre HIV/SIDA din tara noastra, 34.000 de persoane vor fi testate gratuit pentru HIV si virusurile hepatitice B si C, precizeaza managerul Institutului "Matei Bals", prof. dr. Adrian Streinu-Cercel. Aceste persoane vor beneficia, pe langa testare gratuita, de stadializarea infectiei si de terapie specifica. Doctorul Cristian Oana, Societatea de Medicina de Familie, releva faptul ca "acesti oameni (consumatori de droguri - n.r.) vin la medicul de familie pentru diferite complicatii, mai ales pentru tromboflebite, in zonele unde isi injecteaza, neigienic, drogurile. Dupa 2-3 intrebari, ei iti spun toata povestea lor. Aflam de la ei tot, pana si mercurialul drogurilor". Dr. Oana insista asupra necesitatii destigmatizarii acestei categorii de oameni, considerati prea usor niste "poponari" sau "nenorociti". In acest sens, ar trebuie sa retinem ca adictia, inclusiv cea de droguri, este o boala cronica, asa cum sunt hipertensiunea, diabetul etc. Si ca, in cazul adictiei, vorbim mai degraba de stabilizare decat de vindecare, si asta numai dupa administrarea unui tratament corect si dupa cel putin un an de consiliere psihologica.
Profilul consumatorului de droguri il face medicul Adrian Octavian Abagiu, adunand informatii de la cei care pasesc in Centrul de Servicii Integrate pentru Tratamentul Toxicodependentilor de la INBI "Matei Bals". In ultimii patru-cinci ani, aproximativ 70% dintre pacientii consumatori de droguri sunt persoane fara studii, fara casa, care au furat si au vandut pentru a face bani de droguri. Mai grav este ca la numai 15 ani incep consumul de hasis. S-a creat impresia ca hasisul e un drog usor. Ii face sa se simta bine, iar acestia isi creeaza falsa impresie ca pot controla drogurile, ceea ce este total gresit. Ulterior, daca devin depedenti, acesti adolescenti ajung sa consume droguri si mai puternice, cum ar fi heroina. Trebuie sa se inteleaga ca marijuana este periculoasa, mai ales ca produsul care se gaseste acum pe piata neagra este mai puternic decat ce exista in trecut. La 15, 16 ani ani creierul este unul fragil si se pot crea daune iremediabile", avertizeaza dr. Abagiu.
Potrivit prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, acest proiect, derulat cu fonduri norvegiene, are ca obiectiv si realizarea unui registru electronic national ce va contine inregistrarea pacientilor cu hepatita, asigurarea continuitatii programului de schimb de seringi pentru utilizatorii de droguri injectabile, dar si o campanie nationala de informare, educare, comunicare in domeniul HIV si hepatitei B si C axata in principal pe consumatorii de droguri. Proiectul se axeaza, totodata, pe realizarea unui studiu la nivel national privind atitudini, comportamente, mentalitati in randul populatiei generale in domeniul HIV/SIDA si hepatitei B si C, subliniaza dr. Mioara Predescu, coordonatorul proiectului. In prezent, in lume, sunt 185 milioane de persoane infectate cu virusul hepatitic C, iar un milion mor in fiecare an.