Magda Marincovici (Jurnalul National) : Ultimele convulsii ale racelilor si gripei. Sfat: evitati aspirina, antibioticele si automedicatia

Evolutia gripei si a infectiilor respiratorii din iarna 2013-2014 a fost de intensitate scazuta, dar cu o concentrare mai mare spre sfarsitul acestui sezon rece, avertizeaza medicii specialilisti. Astfel, la ora actuala, in special sectiile de boli infectioase pentru copii sunt foarte aglomerate.
Din ultimele date ale Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile din Institutul National de Sanatate Publica si ale Centrului National de Gripa din cadrul INCDMI "Cantacuzino" reiese ca, ain saptamana a opta a anului 2014, in tara noastra, activitatea gripala este de intensitate medie, morbiditatea prin infectii respirtorii acute fiind mai crescuta decat in saptamana precedenta, incadrandu-se in nivelul asteptat".
Conferentiar doctor Monica Luminos, sefa Sectiei clinice de boli infectioase pentru copii, din cadrul Institutului National de Boli Infectioase "Matei Bals", ne atrage atentia asupra principalelor simptome ale gripei: febra inalta (39-40 grade Celsius), dureri de cap (cefalee), dureri la nivelul globilor oculari, dureri musculare (mialgii), dureri in gat (disfagii), secretii nazale abundente, tuse seaca sau productiva (tardiv), astenie marcata, curbatura (stare de om batut). Aceste simptome pot fi severe sau moderate. La sugari si copiii mici formele de boala sunt severe, deoarece febra se asociaza cu convulsiile febrile si insuficienta respiratorie acuta. In cel mai scurt timp de la aparitia primelor simptome trebuie consultat medicul, mai ales in cazul copiilor mici, dar si al varstnicilor, gravidelor, bolnavilor cronici.
Se stie ca pacatul automedicatiei este foarte frecvent atunci cand banuim ca starea generala de rau e provocata de gripa. Si automedicatia, in aceste cazuri, incepe cu aspirina si continua cu antibiotice inghitite la intamplare. "Aspirina nu e indicata in gripa, deoarece poate provoca aparitia sindromului Reye (encefalopatie acuta cu insuficienta acuta renala si hepatica). Trebuie stiut ca antibioticele nu trateaza gripa. Medicul le prescrie atunci cand constata complicatii bacteriene (pneumococ, stafilococ)", semnaleaza conf. dr. Monica Luminos.
Principalele complicatii ale gripei sunt laringita acuta, pneumonia, bronsiolita acuta (la sugari), encefalopatie, convulsii febrile, insuficienta respiratorie. Conf dr. Monica Luminos insista asupra respectarii riguroase a regulilor de preventie a gripei si infectiilor respiratorii prin evitarea persoanelor bolnave, a spatiilor inchise, aglomerate, neaerisite, spalarea pe maini cu apa si sapun temeinic si frecvent, aerisirea periodica a camerelor. Adresandu-se parintilor, conf. dr. Monica Luminos le reaminteste sa evite, in aceasta perioada, sa mearga cu copiii in mall-uri, sali de cinema, supermarket pentru a nu mari riscul de gripa sau de a contracta alte virusuri respiratorii.