Jurnalul National: Pedeapsa pentru judecatoarea care l-a achitat pe Adrian Nastase

Magistratul Aida Popa a pierdut functia de vicepresedinte al Inaltei Curti dupa ce l-a achitat definitiv pe Adrian Natase in dosarul "Matusa Tamara"
In prima sa postare pe blog dupa ce a fost incarcerat pentru a doua oara, Adrian Natase face dezvaluiri despre manevrele de culise care au stat in spatele condamnarii sale. Una dintre dezvaluiri se refera la componenta completului de judecata de recurs al dosarului "Zambaccian".
Initial, la recurs, completul de cinci judecatori era condus de catre judecatoarea Aida Popa, vicepresedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Aceasta judecatoare a condus anterior completul de cinci judecatori care l-a achitat definitiv pe Adrian Nastase in dosarul "Matusa Tamara".
Adrian Nastase lasa sa se inteleaga ca s-a urmarit eliminarea judecatoarei Aida Popa de la conducerea completului si inlocuirea ei judecatorul Ionut Matei, cel care il condamnase in dosarul "Trofeul Calitatii". Acest lucru nu era posibil decat daca Aida Popa ar fi fost schimbata din functia de vicepresedinte, iar locul sau ar fi fost luat de catre Ionut Matei.
O cronologie a evenimentelor arata ca lucrurile se lipesc in multe privinte. Pe data de 3 septembrie 2012, Completul de cinci judecatori condus de Aida Popa l-a achitat pe Adrian Nastase in dosarul "Matusa Tamara". Pe data de 10 septembrie 2013, Aida Popa a candidat pentru un nou mandat de vicepresedinte al Inaltei Curti. Intre aceste doua date, dosarul "Matusa Tamara" a ajuns in recurs, la completul condus de Aida Popa.
Pe data de 10 septembrie 2013, la CSM, lucrurile au luat o intorsatura neasteptata, candidatura Aidei Popa fiind respinsa de catre CSM. In locul acesteia, peste doua luni, in noiembrie 2013, Ionut Matei a primit avizul CSM pentru aceasta functie, in care a fost numit de Traian Basescu. Evident, Ionut Matei a preluat si sefia completului de cinci judecatori care a dispus condamnarea lui Adrian Nastase.
In postarea pe blog, Adrian Nastase spune: "Va reamintesc si faptul ca, initial, completul de judecata, in toamna, a fost condus de judecatoarea Aida Popa - vicepresedinta atunci a ICCJ. Probabil pentru ca ea condusese completul ce ma achitase in dosarul 'Matusa Tamara', candidatura ei pentru un nou mandat a fost invalidata de CSM (recititi, va rog, dialogul de la CSM, cu acel prilej, intre Livia Stanciu si Aida Popa!)".
Intr-adevar, din lectura discutiilor purtate la CSM - si redate partial pe site-ul luju.ro - reiese starea de adversitate dintre judecatoarea Livia Stanciu si judecatoarea Aida Popa.
Astfel, intrebata de judecatorul Horatius Dumbrava cum a colaborat pana acum cu presedintele instantei supreme, Livia Stanciu, Aida Popa a raspuns: "In relatia cu presedintele Inaltei Curti nu va ascund ca au fost discutii, poate puncte tari si puncte slabe din partea mea, din partea cealalta o sa o intrebati pe doamna presedinta. Eu accept ca putem gresi si imi accept greselile".
Interesanta este si o precizare facuta de judecatorul Mircea Aron, membru CSM si judecator la Inalta Curte, care afirma la un moment dat: "Doamna presedinta Stanciu m-a facut sa cred ca a organizat si candidaturile".
Un alt indiciu in sensul celor indicate de Adrian Nastase este intrebarea total nepotrivita pusa de Livia Stanciu Aidei Popa, referitoare la depunerea candidaturii sale, daca este pentru functia de vicepresedinte de civil sau de penal, in conditiile in care judecatoarea Aida Popa este judecator de penal.

Sarabanda judecatorilor dirijati catre dosarul "Zambaccian"

Completul de cinci judecatori ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) care l-a condamnat, printr-o decizie in unanimitate, pe fostul premier Adrian Nastase la patru de inchisoare cu executare a fost format din: Ionut Matei - presedinte, Ioana Bogdan, Cristina Rotaru, Luminita Zglimbea si Angela Dragne. Presedintele completului din dosarul "Zambaccian" a fost si presedintele completului care in ianuarie 2012 l-a condamnat la doi ani de inchisoare cu executare pe Adrian Nastase in dosarul "Trofeul Calitatii". Ioana Bogdan, fost procuror si consilier al lui Daniel Morar la DNA, a facut si ea parte din ambele complete care l-au condamnat pe fostul premier. Cristina Rotaru a facut si ea parte din completul care a judecat pe fond dosarul "Trofeul Calitatii" unde a votat pentru achitarea lui Adrian Nastase. Luminita Zgubea si Angela Drgane au votat pentru achitarea in 2011 a lui Adrian Nastase intr-un alt dosar, "Matusa Tamara", in care fostul premier fusese acuzat de dare de mita. "Este oare normal ca judecatorii din aceeasi sectie - cea de penal - colegi de birou, sa formeze si completele de fond si cele de recurs la ICCJ? Nu ar fi mai potrivit ca fondul sa fie judecat la curtile de apel si doar recursurile la ICCJ, cum considera profesorul Viorel Ciobanu? Sau, nu ar fi necesar sa se revina, prin lege, la configuratia de noua judecatori (de la toate sectiile) pentru completele de recurs - actualmente formate exclusiv din colegi de sectie (si de birou) ai judecatorilor de la fond? Va reamintesc si faptul ca, initial, completul de judecata, in toamna, a fost condus de judecatoarea Aida Popa - vicepresedinta, atunci, a ICCJ. Probabil pentru ca ea condusese completul ce ma achitase in dosarul 'Matusa Tamara', candidatura ei pentru un nou mandat a fost invalidata de CSM (recititi, va rog, dialogul de la CSM, cu acel prilej, intre Livia Stanciu si Aida Popa!) iar urmatoarele doua sedinte au fost conduse de presedinta sectiei penale. Unul din martorii din proces - Cristina Popa - a fost tinuta in 'rezerva' (desi fusese convocata de patru ori) pentru a se implini termenul de numire ca vicepresedinte al ICCJ a lui Ionut Matei si pentru preluarea de catre acesta a conducerii completului. Astfel incat, Ionut Matei a participat doar la audierea unui singur martor (acest lucru era necesar pentru ca altfel nu ar fi putut intra in dezbaterea judecatoreasca) si la ascultarea pledoariilor avocatilor, in proces", a scris pe blogul sau Adrian Nastase.