Magda Marincovici (Jurnalul National) : Cardiologie pediatrica la Spitalul "Marie Curie

La copii, malformatiile cardiace, alaturi de cele neurologice si renale, sunt cele mai frecvente

Spitalul "Marie Curie" are un departament de cardiologie pediatrica, singurul din Bucuresti, care are capacitatea de a acorda asistenta medicala copiilor cu patologie cardiaca din sud-estul tarii. Departamentul cardiologie face parte dintr-un proiect ambitios: centrul de malformatii cardiace la copil, care va mai cuprinde un departament de chirurgie cardiaca, ATI etc.

Totul a pornit in urma cu doi ani, cand a inceput renovarea fostei sectii dezafectate, cu sprijinul Asociatiei "Inima Copiilor" si Ministerului Sanatatii. "Departamentul cardiologie se adreseaza unei patologii clare, cea cardiaca, predominante fiind malformatiile cardiace. Patologia cardiaca, in afara de malformatii mai cuprinde si alte aspecte. Departamentul este primul pas in crearea unui centru de malformatii cardiace la copil, ca va fi un punct de referinta in Bucuresti, dar si in tara, avand in vedere importanta Spitalului "Marie Curie" . Este nevoie de aceasta sectie in Bucuresti, nu exista deocamdata o sectie de cardiologie pediatrica cu internare nou-nascuti si sugari care sa se adreseze acestei patologii. Exista doar la Targu Mures si a existat la Cluj. Patologia este in continua crestere, este un segment de varf, atat din punct de vedere clinic cat si din punct de vedere chirurgical", precizeaza medicul primar cardiolog Alin Nicolescu, coordonatorul compartimentului Cardiologie de la Spitalul "Marie Curie".

Profesorul doctor Mihaela Balgradean, sefa sectiei "Pediatrie" de la Spitalul "Marie Curie", avertizeaza ca patologia malformativa reprezinta, poate, jumatate din patologia pediatrica, iar malformatiile cardiace, alaturi de cele neurologice si renale, ocupa primul loc. In opinia prof. dr. Balgradean, malformatiile cardiace sunt mai frecvente si pentru ca medicii "au invatat sa le caute". Atata vreme cat nu aveam posibilitatea sa le diagnosticam, ajungeau adulti cu patologie tardiva care nu a fost la timp diagnosticata si tratata".

Departamentul cardiologie are 4 saloane cu 10 paturi, o sala de tratamente si anexele medicale necesare. Saloanele sunt refacute, cu console individuale pentru gaze medicale, monitoare si aparatura. Trei medici tineri, impreuna cu medicul coordonator Alin Nicolescu, au consultat, de la inceputul acestui an, 4.000 de copii. "Dar nu facem doar internari. Din cei 4.000, cam 20% au probleme. Estimativ, cam 200 - 300 de copii necesita interventie imediata, dupa aceea sunt copiii care nu necesita imediat diagnostic, interventie si mai pot fi temporizati, si mai sunt copiii care au fost operati si trebuie reoperati", explica dr Nicolescu. In prezent, dupa diagnosticare, copiii cu recomandare de interventie chirurgicala sunt trimisi la Targu Mures, unde exista singura sectie de chirurgie cardiaca pentru copii din tara noastra. Iar cazurile ce nu poate fi rezolvate aici sunt dirijate spre clinici din strainatate. Vestea buna este ca, in curand, la Spitalul "Marie Curie" va fi inaugurata si departamentul de chirurgie cardiovasculara. "Cred ca in doua saptamani va fi gata sectia de Chirurgie cardiovasculara. Deocamdata vom incepe cu medici din strainatate. In acest moment nu avem medici angajati, medici chirurgi cardiovasculari. Vom avea in cursul anului viitor sau peste doi ani, pentru ca se specializeaza mai greu. Urmeaza sa plece in strainatate o echipa de patru persoane pentru ATI si sase persoane pentru blocul operator. In cifre, ar fi nevoie cam de 91 de persoane pentru tot ce inseamna compartiment de cardiologie, ATI, chirurgie cardiovasculara, sala de operatii, cateterism, angiografie. Avem mai mult de 10%, dar se gasesc foarte greu persoane pregatite in acest sens. Vor veni medici din Anglia, Italia sa opereze", precizeaza Daniel Buzatu, managerul Spitalului de Urgenta pentru Copii "Marie Curie".