Libertatea: Tatal baietelului ucis de maidanezi face marturisiri cutremuratoare

In 20 de ani, autoritatile n-au fost in stare sa rezolve problema maidanezilor. In 20 de ani, edilii de la conducerea Primariei Capitalei au tot amanat gasirea unei solutii pentru cainii fara stapan si la fel au facut si parlamentarii. In tot acest timp, organizatiile pentru protectia animalelor s-au tot inmultit, au facut bani frumosi, iar cainii au ramas tot pe strazi. Ultima cifra arata ca in Capitala sunt 65.000 de maidanezi. Atat de agresivi, incat au reusit sa rupa in bucati un copilas de 4 ani.
Culmea e ca, potrivit reprezentantilor Autoritatii pentru Supravegherea si Protectia Animalelor (ASPA) din cadrul Primariei Capitalei, unul dintre cainii care au omorat copilul, cel cu sange pe bot, apartine unui ONG intitulat Caleidoscop. Femeia care in 2008 a luat acel caine pe semnatura, sub pretext ca-l va tine intr-un adapost, declara recent ca are constiinta impacata. Si atunci apare intrebarea: cati oameni trebuie sa mai moara ca autoritatile sa ia masuri?
Tatal lui Ionut, baietelul ucis luni de maidanezi in zona parcului Tei, spunea ieri: "Sper ca autoritatile sa ia masuri, ca sa nu mai moara alti copii, asa cum a murit copilasul meu". Familia micutului Ionut este distrusa si parintii copilului nu s-au dezlipit ieri de langa sicriul ingerasului lor de la capela Bisericii Sfantul Gheorghe din Capitala.
Au avut o minune de copil. Un baietel frumos foc, istet, care, culmea, iubea animalele. Dintr-o nenorocire si dintr-o nepasare crunta a autoritatilor, ieri faceau pregatirile pentru a-si lua adio de la el. Tatal si mama micutului au stat nedezlipiti de sicriul alb, uitandu-se la poza ingerasului. La poza, pentru ca asa voiau sa si-l aminteasca pe baietelul lor, si nu cum arata in cosciug.
Micutul avea o punga in loc de creier
Chipul copilului pus in sicriu era greu de recunoscut. Avea urme de colti si de sange. Maidanezii l-au desfigurat. "Ar trebui sa vina toti iubitorii de animale, sa vada ce inseamna sa te muste un maidanez. Mi-au desfigurat baietelul. Erau flamanzi si i-au vazut ca o hrana pe baieteii mei. Maidanezii mi-au mancat copilul de foame. I-au mancat capul. In loc de creier, ni l-au dat cu o punga pusa pe cap, o punga din aia in care ti se pun fructele cand le iei de la piata", ne-a spus ieri Valentin Anghel, tatal lui Ionut.
Nici el, nici sotia sa, Andreea, nu-si revin din soc. Iar cel mai afectat este baiatul cel mare, de 6 ani, Andrei. "Imi spune intruna ca nu a fost vina lui, ca a fugit, pentru ca altfel il mancau cainii si pe el. Stie ce s-a intamplat cu Ionut. Stie ca a murit si sufera enorm", ne-a mai marturisit barbatul, care ieri nu s-a dezlipit de sicriul ingerasului sau.
Se gandeste sa mearga cu Andrei la un psiholog, ca sa-l ajute sa treaca mai usor peste clipele de groaza prin care a trecut. Ieri, la capela, era si bunica baieteilor, Aurica Anghel, cea care a fost cu micutii in parc cand s-a intamplat tragedia. Femeia plangea intruna. "Sa ucida toti cainii astia din oras. Sa-i faca sapun, sa nu mai nenoroceasca alti copii", spunea femeia printre suspine. Ionut va fi inmormantat astazi la Cimitirul Sfanta Vineri.

'Comunitarii' pot fi eutanasiati, daca nu-i vrea nimeni, dupa 14 zile
Comisia juridica a Camerei Deputatilor va incepe saptamana viitoare dezbaterea la proiectul care modifica legea cainilor fara stapan. Presedintele comisiei, Bogdan Ciuca, a atentionat insa ca acum e in vigoare o lege din 2001, care prevede ca maidanezii pot fi eutanasiati dupa 14 zile daca nu-i adopta nimeni.
Ciuca sustine ca este vorba despre Ordonanta de Urgenta 155/2001, cu toate modificarile de pana acum, care spune ca animalele fara stapan ridicate din strada sunt duse la adaposturile administratiei locale si daca nu sunt revendicate sau adoptatate in termen de 14 zile, vor fi eutanasiate. Astfel, teoretic, nu ar mai trebui sa avem maidanezi in Romania. Din pacate, nimeni nu a respectat aceasta lege. In 2011 s-a propus o noua modificare a Ordonantei 155/2001, insa aceasta propunere a fost contestata la Curtea Constitutionala. Mai clar: nu ordonanta care e in vigoare a fost contestata, ci incercarea de modificare a acesteia.

Basescu cere eutanasierea
Presedintele Traian Basescu a cerut guvernului sa emita urgent o ordonanta prin care sa stabileasca un termen scurt pentru adoptii. "Fac apel la guvern sa emita o Ordonanta de Urgenta prin care sa stabileasca un termen scurt sau rezonabil in care iubitorii de caini sa ia maidanezii acasa, sa-i tina in tarcul lor, dupa care cei care nu au fost adoptati sa fie imediat eutanasiati", a spus Basescu.

Oprescu si-a cerut iertare cu lacrimi in ochi
Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a plans, ieri, in timpul unei declaratii facute pe aceasta tema. "Am si eu nepoti si stiu ce inseamna. Ce sa-i zic familiei? Iertati-ne pe toti", a spus gatuit de lacrimi edilul. El a mai declarat ieri ca va organiza un referendum, cel mai probabil in octombrie, pe problema eutanasierii maidanezilor.