Jurnalul National: Endocrinologia, in Congres la Cluj (Autoare: Magda Marincovici)

Prof. dr. Constantin Dumitrache: "A crescut frecventa cancerelor tiroidiene, 95% dintre acestea sunt foliculare si papilare cu rata de vindecare de 100%
M-am intalnit cu prof. dr. Constantin Dumitrache, reputat specialist endocrinolog, pentru a ma documenta in legatura cu un eveniment medical. Si am aflat ca, intre 4 si 7 septembrie, la Cluj se deruleaza al VIII-lea Congres al Asociatiei de Endocrinologie Clinica din Romania, sub patronajul Academiei de Stiinte Medicale, Institutului National de Endocrinologie "CI Parhon" si UMF "Iuliu Hateaganu" din Cluj. La acest eveniment participa intre 300 si 400 de specialisti din toata tara si are o tematica bogata ce face obiectul a peste 75 de lucrari din domeniul endocrinologiei. Acest congres ofera rezidentilor posibilitatea de a participa fara achitarea unei taxe, ca in cazul altor evenimente similare, dar si de a se afirma prin expunerea unor lucrari de specialitate.

Evident, nu puteam rata ocazia de a-l intreba pe Profesor daca patologia endocrina este in crestere, daca este mai severa. Profesorul a confirmat ca "patologia endocrina este in crestere din cauze multiple: cresterea sperantei de viata, alimentatia dezechilibrata, poluarea mediului. Medicii depisteaza mai multe boli si pentru ca reteaua endocrinologie s-a dezvoltat. Daca in urma cu 20 de ani aveam aproximativ 100 de endocrinologi, acum avem peste 500 de endocrinologi, ceea ce a marit considerabil posibilitatea de depistare a bolilor endocrine. De asemenea, au crescut posibilitatile de investigatii. In urma cu 30 de ani, se efectuau investigatii biologice: de exemplu, gonadotropii se faceau pe ovarul de soarece. Se lua soarecele, ii bagai urina de la bolnav si te uitai cum creste dimensiunea ovarului. La ora actuala, prin investigatiile imunologice, vine kitul, bagi de dimineata 100 de probe si la ora 10 ai rezultatele. Si acest lucru este posibil prin aparatura existenta in majoritatea oraselor din tara. In ultimii 30 de ani, se punea diagnosticul de tumora hipofizara dupa radiografia de craniu, care putea sa-mi arate un contur hipofizar marit. Si se punea diagnosticul de adenom hipofizar. Dar nu se stia ce este in acel contur. La ora actuala, prin tomografie, am posibilitatea de a vedea ce este in interiorul acelui contur. Ceea ce poate influenta foarte mult diagnosticul. Si aici este si o problema de morala. Pentru ca, ganditi-va, atunci la un diagnostic de adenom hipofizar se trecea imediat la rontgenterapie. Care nu omora pacientul, dar nici bine nu-i facea".
De regula, domeniul acesta atat de vast al endocrinologiei e redus la glanda tiroida. "Pentru ca - spune Profesorul - tiroida este vizibila, e mai la indemana. Dar si pentru ca Romania a avut un procentaj foarte mare in gusa endemica, ca, de altfel, toate tarile vecine, din cauza deficitului de iod. Totusi, patologia tiroidiana este mult mai restransa comparativa cu cea suprarenala sau gonadica".
Acum mai frecvente sunt tiroiditele autoiumune. "Adica, tiroida mea face ceva contra mea", explica pe intelesul tuturor aceste tiroidite prof. Dumitrache.

Am rostit un singur cuvant-intrebare: Cancere? Si raspunsul Profesorului a cazut greu: "Berechet". Cancere tirodiene sunt cele mai frecvente. Dintre acestea, 95% sunt cancere foliculare si papilare. Si mai rar, cancer medular. Important este ca ambele forme - folicular si papilar - sunt vindecabile 100%, chiar si metastazele, desi se ajunge mai rar in aceasta situatie, ne mai linisteste Profesorul.

Si, atentie, la ce ne mai spune Profesorul. "Orice nodul tiroidian trebuie cercetat de un specialist. Ne putem da seama ca avem un nodul, atunci cind apar tulburari de inghitit. Cat priveste copiii, maternitatile sunt obligate sa faca nou-nascutilor TSH-ul pentru administrarea in cel mai scurt timp a tratamentului contra insuficientei tiroidiene congenitale. Daca un copil e mult prea cuminte, prea curat, in sensul ca este constipat, nu da din maini, nu tipa, el trebuie dus rapid la medic. Este o vorba: "nu e baba frumoasa si copil cuminte", care se potriveste foarte bine aici. Copilul poate avea un un mixedem congenital, adica insuficienta congenitala tiroidiana. In acest caz, daca tratamentul nu se incepe inainte ca pruncul sa faca un an, el nu mai este recuperabil 100% din punct de vedere mental".

Congresul care incepe azi la Cluj este un prilej de a le spune endocrinologilor tineri o poveste adevarata. In octombrie 1963, venea la Institutul "CI Parhon". A venit ca "intern" si s-a dus la prof. dr. Nae Gavrilescu, care are o statuie in curtea spitalului Colentina, spunandu-i ca vrea sa faca endocrinologie. A invatat endocrinologie de la Stefan Milcu, Marcela Pitis si Barbu Ionescu. Este profesorul Constantin Dumitrache, care de 50 de ani, vine zilnic la Institutul ' CI Parhon '.