Municipiul Satu Mare a fost inclus pe lista oraselor in care se va derula o campanie de promovare a produselor piscicole. Proiectul european prin care se doreste o crestere a consumului de peste a demarat recent cu o prezentare a situatiei in care se afla piata de consum din Romania in ceea ce priveste produsele piscicole si sublinierea importantei pe care mancarurile din peste cumparat din surse sigure o are pentru sanatate.
La nivelul tarii noastre consumul de produse piscicole, care includ si fructele de mare, este de patru ori mai mic decat cel de la nivel european. Proiectul lansat recent isi propune ca romanii sa ajunga sa manance peste 9 kg de peste pe an. Coordonatorul departamentului de marketing al firmei care implementează proiectul, Adrian Popa, a declarat ca in timp ce media europeana este de 22 de kilograme pe cap de locuitor pe an, in Romania consumul se ridica la putin peste 4 kilograme.
"Romanii sunt consumatori ocazionali de peste si asta ne dorim sa schimbam prin actiunile noastre, sa ajungem sa avem acea masa critica de consumatori care sa achizitioneze mereu peste. Vom promova cumparare doar din surse sigure si sustenabile si ii vom invata pe consumatori care sunt principalele lucruri la care trebuie sa fie atenti atunci cand achizitioneaza orice fel de produse piscicole. Chiar daca preturile de la rafturi inca ii determina pe unii sa nu cumpere peste decat la ocazii speciale, avantajele nutritionale ar trebui sa compenseze pe termen lung diferenta de cost", a declarat Popa.
Cresterea consumului va avea un impact pozitiv si asupra agriculturii, a formelor corecte de exploatare a potentialului piscicol al tarii. In plus, cresterea consumului prin campaniile de informare si targurile derulate in cadrul proiectului vor duce la cresterea veniturilor rezultate din vanzarea de produse piscicole. Cei interesati pot afla mai multe detalii consultand site-ul www.consumapeste.ro.