Jurnalul National: Ponta: Promit sa nu mai fac nimic ca sa nu ii supar pe Monica Macovei si gasca
Victor Ponta respinge acuzatiile aduse de Monica Macovei, potrivit carora declaratiile premierului privind ancheta in cazul de la Liceul "Bolintineanu" ar fi afectat independenta justitiei.
"Promit sa nu mai fac nimic ca sa nu ii supar pe Monica Monica si gasca. Mi se pare ridicol sa vorbim despre faptul ca am afectat ancheta. Eu nu m-am dus sa fac presiuni nici la inchisori, nici la tribunale. Mi se pare un subiect foarte important ca sa-l tratam in polemica Macovei cu nu mai stiu cine", a declarat astazi Victor Ponta.
Monica Macovei, Teodor Baconschi, Adrian Papahagi, Ionut Popescu, Cristian Preda si Sever Voinescu au trimis, marti, o scrisoare presedintelui CSM in care cer sesizarea Inspectiei Judiciare in legatura cu declaratiile premierului Victor Ponta privind ancheta in cazul de la Liceul "Bolintineanu". Astazi, Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Inspectia Judiciara sa verifice daca independenta justitiei a fost afectata in urma acestor declaratii.
"Interventia brutala a premierului a dus la oprirea unei anchete de coruptie. Audierile elevilor nu au mai avut loc vineri, ci luni. Eu am auzit ca procurorului i s-ar fi luat dosarul. Justitia trebuie sa se apere. Mi-e teama ca pierdem tot ce am castigat in acesti opt ani de zile. Pentru ca CSM nu s-a autosesizat, asa ca l-am sesizat noi. Acest caz a produs emotii pentru ca asa a fost prezentat. Justitia este sub un atac continuu", a declarat Monica Macovei la Realitatea TV.
Semnatarii scrisorii i-au solicitat presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii sa sesizeze Inspectia Judiciara si sa exprime o pozitie publica a CSM cu privire la declaratiile premierului Victor Ponta facute in cursul anchetei din dosarul privind posibile cazuri de coruptie si frauda la bacalaureat de la Liceul "Bolintineanu", precum si sa analizeze "impactul asupra independentei justitiei al acestor declaratii, care par a fi determinat oprirea audierii unor persoane si modificari ale strategiei in ancheta penala".
Parchetul Tribunalului Bucuresti face cercetari pentru fapte de coruptie la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" din Capitala, directoarea unitatii de invatamant, Costica Varzaru, demisa din functie dupa inceperea anchetei, fiind arestata preventiv pentru trafic de influenta.
Premierul Victor Ponta a afirmat atunci ca a verificat ce se intampla in cazul cercetarilor procurorilor legate de bacalaureat si ca nu exista un mandat de aducere a copiilor, astfel ca ii va solicita ministrului Justitiei sa discute cu procurorul general, "pe cale ierarhica", despre aceasta situatie.