ADEVARUL : REZULTATE BACALAUREAT 2013 Adevaratul bilant de la Bac: 46,7%

"Adevarul" a calculat dinamica promovabilitatii de la Bacalaureat in ultimii patru ani astfel incat sa ocoleasca manipularea la care au recurs autoritatile scolare pentru a-si ameliora statisticile
Descurajarea elevilor de a participa la Bacalaureat, pentru ca inspectoratele scolare sa iasa bine in statistici, este una dintre explicatiile pentru care, oficial, rezultatele examenului de maturitate arata anul acesta ceva mai bine decat in ultimii doi ani. Manipularea statisticilor este insa inutila daca promovabilitatea se calculeaza altfel decat o face oficial Ministerul Educatiei. Astfel, in loc sa raporteze numarul elevilor care au luat Bac-ul la numarul celor care au intrat in examen, "Adevarul" a calculat promovabilitatea raportand numarul celor care au luat acest examen la numarul celor care au absolvit clasa a XII-a. Pentru relevanta, am facut aceleasi calcule pentru rezultatele din ultimii patru ani, adica inclusiv anul 2010, ultimul in care Bacalaureatul s-a dat fara supravegherea camerelor video.
I-am inclus in cifre doar pe absolventii anului respectiv, nu si pe cei care veneau "din urma" pentru ca picasera Bac-ul in anii anteriori.Calculata astfel, promovabilitatea pentru anul 2013 este de 46,7 la suta, fata de 62 la suta, cat reiese dupa statistica oficiala. Anul acesta s-a inregistrat prima crestere a ratei de promovare la Bacalaureat de la introducerea camerelor de supraveghere, in 2011, si pana acum: datele partiale anuntate ieri arata o crestere de la aproape 44% la 55,65%. Specialistii sustin ca cifra nu ar arata neaparat acelasi nivel de crestere a performantei scolare la finalul liceului, si o explica mai degraba prin numarul mai mic de candidati din 2013, multi dintre elevi nefiind lasati sa dea examenul sau nefiind suficient de pregatiti, cat si subiectele usoare si diferentiate la probele de profil. Datele furnizate de Ministerul Educatiei ziarului "Adevarul" releva o crestere vertiginoasa a numarului elevilor care au terminat clasa a XII-a, dar nu s-au inscris la Bac: 14.000 in 2010, 26.000 in 2011, 41.000 in 2012 si ajungand la peste 45.000, anul acesta.
Mai exact, in jur de 85.700 de elevi din promotia actuala au luat Bac-ul, insa doar aproape 138.000, din cei peste 183.000 care erau elevi de clasa a XII-a in 2013, s-au si prezentat la examen. Asadar, daca raportam numarul promovatilor la Bac la cifra totala a elevilor de clasa a XII-a in 2013, rata de promovare ar fi de aproximativ 46,7%, fata de 55,65%, cea anuntata oficial. Oricum, fata de anul trecut, au fost in plus 10.000 de tineri din promotia actuala care au promovat examenul maturitatii. Profesorul Ştefan Vlaston sustine insa ca este o "crestere artificiala" a ratei de promovare, facand trimitere la cei aproape 45.000 de absolventi de clasa a XII-a de anul acesta care nu apar pe lista celor inscrisi. "Acesti elevi fie nu au fost lasati sa intre in Bac de profesori, fie nu s-au simtit destul de pregatiti pentru examen. Un alt motiv este si faptul ca diploma de Bac nu mai e o miza pentru multi liceeni", sustine Vlaston. Acesta a explicat ca exista totusi o crestere in cifre absolute a numarului candidatilor care au luat Bac-ul anul acesta fata de 2012, cu aproape 14.000, daca ii adaugam si pe candidatii din promotiile anterioare, explicata prin "subiectele diferentiate in functie de profil, mai usoare", practic noutatea examenului din 2013.

"Rata de promovare nu a crescut de fapt" Şi profesorul de matematica Adrian Troie, directorul adjunct de la Colegiul National "Sf. Sava" din Capitala, spune ca atunci cand ne uitam peste aceste cifre trebuie sa luam in considerare doua aspecte: "Subiectele au fost mai usoare, au fost mai putini inscrisi, atat din promotia curenta, cat si din cele anterioare, deci, in esenta, rata de promovare nu a crescut cu adevarat, ea ramanand, de fapt, aceeasi". "Inteleg ca numarul celor care au intrat in examenul de Bacalaureat este mai mic decat in alti ani. La numar egal de elevi care obtin diploma de Bacalaureat procentul va fi mai mare", a explicat fostul ministru al Educatiei si actualul consilier prezidential Daniel Funeriu, cel care, in 2011, a introdus camerele de supraveghere la Bac. Avantajul subiectelor diferentiate Anul acesta, subiectele au fost diferentiate, pentru prima data fiind doua variante de test la Limba Romana (Real si Uman) si o varianta in plus la Matematica, cea pentru filiera tehnologica. Acest din urma aspect este unul esential, avand in vedere ca anul acesta au intrat la Bac si cei care, in 2009, in loc sa mearga la scoli profesionale, au intrat la liceele cu profil tehnic. "In 2009, Ecaterina Andronescu nu a inscris niciun copil in invatamantul profesional. Daca acesti copii, care ar fi trebuit sa mearga in invatamantul profesional, au intrat in examenul de Bacalaureat, s-ar putea sa avem un procent mai mic de promovare. De asemenea, dificultatea subiectelor poate influenta rezultatele", opina Daniel Funeriu intr-un comentariu pe blogul sau.

De altfel, chiar si fostul ministru Ecaterina Andronescu analiza cu rezerva rezultatele partiale de duminica seara, intr-o emisiune TV, remarcand faptul ca "trebuie analizate cu atentie toate cifrele si sa ne uitam la numarul elevilor inscrisi", mai putini decat anul trecut, adaugand si argumentul subiectelor diferentiate din 2013. Giurgiu, singurul judet in regres In ultimii ani, rata de promovare oficiala, inainte de contestatii, a scazut de la 69%, in 2010 (ultimul an fara camere video) la 45%, in 2011, apoi 44% in 2012 si, in fine, 55,65% anul acesta. Statisticile provizorii, inainte de contestatii, anuntate ieri de ministrul Educatiei, Remus Pricopie, care a apreciat cresterea ratei de promovare anul acesta, indica un judet fruntas, Braila (74,17%) si un judet, singurul din tara, unde s-a inregistrat o scadere a ratei fata de 2012 (de la 46,3% la 39,5%), si 122 de elevi cu media 10 pe linie. Cum explica "beneficiarii" extremele cifrelor? "In primul rand s-a invatat pe rupte. Elevii si profesorii au depus eforturi foarte mari. O alta cauza este diferentierea subiectelor in functie de profil", a declarat Viorica Mosescu, directorul Colegiului de top din Braila, "Gheorghe Munteanu Murgoci". "Acest succes nu e intamplator, se datoreaza profesorilor de liceu, elevilor, dar si modului in care toti actorii implicati in procesul educational au inteles sa-si faca datoria. Mai mult, faptul ca subiectele au fost diferentiate a ajutat mult", a declarat Iulian Danielescu, inspectorul scolar general din Braila. De aceeasi parere este si adjunctul IŞJ Braila, Catalin Stanica, presedintele Comisiei de Bac 2013: "Rezultatul este dovada eficientei si a calibrarii subiectelor diferentiate, dar si a muncii asidue inainte si dupa monitorizare. Ba chiar, pentru elevii nostri, nivelul subiectelor a fost unul mediu".

Pe de alta parte, inspectorul general al ISJ Giurgiu, Petre Petre, a evitat sa ofere o explicatie pentru situatia ingrata in care se afla judetul pe care il pastoreste. "In momentul acesta nu va pot da nicio declaratie. Nu s-au colectat toate datele. Mai intai trebuie sa analizam, sa vedem unde au crescut notele, unde au scazut. Imi pare rau, nu va pot da niciun raspuns acum", a spus Petre. Analiza la Adevarul Live, marti la 11:00 Profesorii analizeaza marti, la Adevarul Live, incepand cu ora 11.00, principalele rezultate la Bac 2013 anuntate luni de ministrul Educatiei, Remus Pricopie: cat de reala este rata de promovare oficiala.
HARTA INTERACTIVA Rezultate Bacalaureat 2013, judet cu judet. 55,4%, rata de promovare inainte de contestatii Rezultatele partiale la Bacalaureat 2013 pot fi consultate pe portalul edu.ro. adevarul.ro va prezinta rezultatele la Bac 2013 pentru fiecare judet in parte, precum si statistici privind promovabilitatea si comparatii cu rezultatele din anii precedenti. Ministrul Educatiei, Remus Pricopie a anuntat cifrele finale oficiale: 55,4%, rata de promovare partiala la nivel national.