Alpinistul George Lowe, ultimul supravietuitor al expeditiei care a curerit in premeiera Varful Everest (8.848 metri) in 1953, a murit la varsta de 89 de ani, in Marea Britanie, a anuntat, vineri, presa din Noua Zeelandă.
Alpinistul George Lowe a murit, miercuri, intr-un azil din Ripley, un mic oras din sud-estul Londrei, la aproape 60 de ani de la istorica reusita
Moartea sa reprezinta finalul unei ere, a declarat fiul lui Edmund Hillary, Peter.
"George a fost unul dintre marii alpinsti ai expeditiei din 1953 pe Everest. Era unul dintre cei mai apropiati prieteni ai tatalui meu, il facea mereu sa rada. Erau prieteni de mult timp si formau o echipa formidabila pe munte", a afirmat Peter Hillary.
La 29 mai 1953, Edmund Hillary si serpasul Tenzing Norgay au atins varful celui mai inalt munte din lume pentru prima data in istorie. Ceilalti membri ai expeditiei, printre care se afla si neo-zeelandezul George Lowe, i-au asteptat intr-o baza situată cu 300 de metri mai jos de varf.
In 1957-1958, George Lowe a participat la expeditia care a reusit in premiera sa traverseze pe uscat continentul Antarctica prin Polul Sud.
"A fost implicat in doua dintre cele mai importante expeditii ale Secolului XX, Everestul si prima traversare a Antarcticii, dar a ramas un om modest pana la sfarsit. Este o lectie pentru noi toti. A fost un erou necunoscut si, la 60 de ani de la cucerirea Everestului, realizarile sale merita o larga recunoastere", a declarat istoricul Huw Lewis-Jones, pentru The Guardian.
Edmund Hillary a murit in 2008, la varsta de 88 de ani, iar Tenzing in 1986, la 71 de ani.