wall-street.ro: Muzeul Satului atrage sute de mii de vizitatori. Ce ii nemultumeste pe angajati

Muzeul Satului, unul din primele muzee etnografice in aer liber din Romania si din lume, infiintat in anul 1936 in Parcul Herastrau din Bucuresti, atrage anual aproximativ 300.000 de turisti si se afla intr-un proces de extindere. Vezi de ce sunt nemultumiti angajatii institutiei.
In 2012, muzeul a fost vizitat de 323.696 de persoane, dintre care 133.078 turisti straini (40%), printre care se numara israelieni, germani, italieni, spanioli, americani si asiatici.

An / Vizitatori
2008: 275.375
2009: 284.600
2010: 303.296
2011: 303.113
2012: 323.696

"Criza economica nu a avut efecte radicale asupra institutiei si nu a perturbat in mod deosebit activitatea. (...) Singurul lucru care a adus prejudicii importante desfasurarii optime a activitatii a fost reducerea de personal in conditiile in care noi ne-am extins activitatea. Muzeul a avut peste 300 de actiuni cu publicul - programe culturale, pedagogie muzeala, expozitii si si-a marit expozitia cu 3,5 ha pe care, practic, construim un muzeu nou, cu monumente transferate din teren. Din 206 angajati in anul 2008, Muzeul are in prezent un numar de 161 de angajati, salariile de merit nu s-au mai platit si; de asemenea, nici orele suplimentare. In plus, s-a eliminat prima trimestriala de 2%", a declarat pentru Wall-Street.ro Paula Popoiu, directorul general al Muzeului National al Satului "Dimitrie Gusti".
Ea a reiterat necesitatea unor noi angajari.
"In Muzeul Statului avem 161 pe statul de functii, dintre care 140 angajati efectiv. Restul sunt posturi care s-au vacantat prin iesirea la pensie, in general. In mod absurd, nu am voie sa ocup aceste posturi, desi lipsa de personal se resimte, iar externalizarea unor activitati culturale sau chiar de supraveghere a patrimoniului nu se poate face si costa mult mai mult", a precizat Popoiu.

Pretul biletelor neschimbat ani de zile

"Pretul biletelor a fost mentinut scazut pentru a permite intarea in muzeu si a celor cu buget redus, avand in vedere ca prima misiune a muzeului este valorificarea culturala a patrimoniului si educatia publicului. De altfel, definitia Consiliul International al Muzeelor (ICOM) data muzeului include sintagma 'insitutie non-profit', ceea ce nu este tocmai adevarat, dar profitul este mai ales cultural si de educatie. O taxa mai mult decat acceptabila si care permite vizitarea muzeului fara probleme.In strainatate taxele pornesc de la 10 euro ceea ce publicul roman inca nu isi permite.Timp de trei ani pretul a fost mentinut, biletele constand 6 lei/adult, 3 lei/pensionar si 1,5 /elevi", a aratat Paula Popoiu.
In iulie 2012, Muzeul Satului a modificat tarifele pentru serviciile oferite de muzeu, intre acestea incluzand si pretul biletului dupa cum urmeaza: 10 lei/adult, 5 lei/pensionar, 2,5 lei/elev.
Venituri si investitii
Anul trecut, institutia a avut un buget total de 13,4 milioane de lei, din care 11,3 milioane de lei din bugetul Ministerului Culturii si 2,13 milioane de lei din venituri proprii. Din total veniturilor proprii muzeul a incasat 1,4 milioane de lei din taxe si manifestari culturale.
Din datele reprezentantilor institutiei reiese ca veniturile proprii sunt mai mici decat asteptarile din lipsa de personal, nu toate casele fiind deschise in acelasi timp, din lipsa de supraveghetoare.
"In cursul saptamanii nu pot fi deschise toate monumentele pentru a fi vizitate in interior. Nu se fac angajari, avem posturile blocate de trei ani. Ne straduim ca publicul sa nu simta diferente notabile cu minusm, ci numai cu plus. In afara nu se vad eforturile pe care le depunem ca totul sa mearga bine", sustine Popoiu.
Pe parcursul anului 2012, Muzeul Satului a realizat investitii in valoare de 3,7 milioane de leipentru extinderea expozitiei prin construirea "Zonei de Sud", transferarea monumentelor, reconstruirea noilor interioare, dotari, precum si pentru reparatii capitale/restaurari monumente, inclusiv pentru zona veche.
In 2013, muzeul va continua investitiile in "Proiectul Zona Sud" prin finalizarea Salonului de Dans, a Casei germane,a Scolii Spiru Haret si amenajarea Spatiului de joaca pentru copii. De asemenea, Muzeul Satului va investi in construirea unui depozit modern pentru Colectia Lemn, refacerea salii de expozitii din vechiul sediu, dotarea salilor pentru pedagogie muzeala, modernizarea intrarii si a spatiilor de primire a publicului.
In plus, reprezentantii institutiei isi propun organizarea unei sali multifunctionale pentru sustinerea de evenimente precum - Festival National si International de Film Documentar, proiectii video - cercetari, atelierul de antropologie vizuala.
"Toate sunt la nivel de propuneri, neavand aprobari pentru anul in curs", a precizat directorul general al institutiei.
Paula Popoiu estimeaza ca in 2013 numarul de vizitatori si veniturile vor creste, pe fondul extinderii zonei expozitionale, precum si a promovarii internationale a obiectivului turistic. Muzeul a avut pana in prezent patru actiuni, dintre care doua internationale, printre care se numara participarea la o conferinta de profil la Madrid si o participare la carnavalul de la Venetia in calitate de invitat special cu expozitia de masti si costume.