Revistamagazin.ro: Cel mai mic logo al Olimpiadei (Autor: GEORGE CUSNARENCU)

Pare greu de crezut, dar si oamenii de stiinta se pregatesc si ei pentru Olimpiada. Un grup de cercetatori germani si englezi au realizat o molecula sintetica pe care au botezat-o "olimpicene". De ce olimpicene? Pur si simplu pentru ca molecula seamana cu cele cinci cercuri inlantuite, cunoscutul simbol olimpic. Evident, asemanarea se opreste aici. De altfel, molecula a fost sintetizata chiar in acest scop. Insa ea nu va putea fi admirata niciodata pe nici un steag olimpic si asta pentru ca "olimpicene" masoara doar... o miliardime de metru! Molecula a fost sintetizata pentru prima oara de cercetatori de la Universitatea din Warwick (Marea Britanie), acestia asociindu-se ulterior cu o alta echipa din Germania.
Cercetatorii germani creasera deja o molecula alcatuita din cinci inele de carbon, dar aliniate, pe care o botezasera pentacene. Ideea de a realiza molecula olimpica, exact dupa modelul cercurilor inlantuite, ii apartine profesorului Graham Richards, seful departamentului de chimie de la Universitatea Oxford. Ideea i-a venit, dupa cum marturiseste, cu gandul la Olimpiada de la Londra. "Ma aflam la o reuniune a Royal Society of Chemistry si ne-am gandit ce putem face pentru a marca Jocurile Olimpice. Mi-am dat seama ca molecula pe care mi-o imaginasem semana mult cu cercurile olimpice si nu fusese sintetizata niciodata", a spus profesorul britanic la BBC.
Doi cercetatori de la Universitatea din Warwick si-au propus sa dezvolte reteta chimica a faimoasei molecule si au facut chiar primele imagini ale acesteia. Este vorba de cercetatorii Anish Mistry si David Fox care au reusit sa produca si primele imagini prin intermediul metodei numite scanare prin microscopul cu efect de tunel. Tehnica utilizata nu a fost totusi destul de precisa, asa ca s-au adresat cercetatorilor germani de la IBM, care prezentasera in 2009 o alta tehnica imagistica, cu o rezolutie mult mai buna. Pentru a se obtine acum imagini mult mai detaliate ale unei singure molecule s-a folosit un microscop atomic.
Ceea ce a iesit a fost imaginea unor structuri inelare legate, cele care seamana cu cercurile olimpice, dar si mai multe componente din inele de atomi de carbon, inclusiv "materialul minune" numit grafen, varianta bidimensionala a grafitului. Asa cum sportivii din intreaga lume spera sa fie in lumina reflectoarelor macar o data la patru ani, profesorul Richards ar dori, in afara de faptul ca molecula poate face o legatura cu marele eveniment sportiv mondial, ca acest olimpicene sa aduca chimia in lumina reflectoarelor. "Moleculele de acest tip pot avea eventual o utilizare comerciala, dar noi vrem mai ales ca legatura cu Jocurile Olimpice sa mareasca interesul pentru chimie", a mai spus cercetatorul.
Cum-necum, privind fotografia realizata de cercetatori se poate spune ca ei au reusit performanta, dincolo de cea stiintifica (desi nu s-a inteles la ce va folosi ea), de a realiza cel mai mic logo olimpic din lume: cel al Olimpiadei.