DeCeNews : Gigi Becali, condamnat la trei ani cu executare in dosarul "Valiza"

Magistratii completului de 5 judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie care au judecat recursul dosarului "Valiza" au decis, marti, dupa 5 ore de deliberari, condamnarea lui Gigi Becali la 3 ani de inchisoare cu executare. Decizia a fost luata in unanimitate. Aceasta condamnare nu inseamna nimic pentru Gigi Becali, acesta ramane cu cei 3 ani care vor trebui executati in regim de detentie. Toti ceilalti inculpati din dosarul "Valiza" au primit pedepse cu suspendare: Victor Piturca - 1 an cu suspendare pentru favorizarea infractorului, Alina Ciul si Radu Marino - cate 1 an si jumatate cu suspendare, iar Teia Sponte - 2 ani cu suspendare. Gigi Becali va ramane și fara cei 1,7 milioane de euro care au fost confiscati de procurori.
In 27 mai, la ultimul termen al recursului, unul dintre avocati lui Becali le-a aratat celor 5 judecatori ca au posibilitatea sa stabileasca o pedeapsa care sa permita totodata si suspendarea executarii ei, astfel incat clientul lor sa fie pus in libertate.
Procurorul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) a replicat, in fata instantei, ca varianta propusa de apararea lui Gigi Becali reprezinta un nonsens juridic dupa ce acelasi complet de judecatori l-a condamnat cu executare pe acesta in dosarul schimbului de terenuri cu MApN, dosar in care, de altfel, s-a si dispus revocarea suspendarii pedepselor primite pana la acel moment.
Tot atunci, procurorul a cerut completului de 5 judecatori condamnarea lui Gigi Becali la 4 ani de inchisoare cu executare, a Alinei Ciul, la 2 ani cu executare, iar a lui Victor Piturca, Teia Sponte si Radu Marino, la cate 2 ani cu suspendare.
Gigi Becali a declarat, la acelasi termen, ca dupa ce Teia Sponte a fost prins cu valiza cu cei 1,7 milioane de euro, a antedatat actul privind vanzare-cumparare unui teren in Cluj, iar pe Victor Piturca l-a pus sa semneze ca martor, precizand ca nu mai stie daca i-a spus ce este acel act.
In ultimul sau cuvant, Becali le-a marturisit judecatorilor ca au reusit sa-l sperie, ca s-a facut "baiat cuminte" si ca Romania are de pierdut odata cu incarcerarea sa.