Ziuaveche.ro: Fotbal: Slovenia - Romania, scor 4-3

Nationala de fotbal a Romaniei a fost invinsa de Slovenia cu scorul de 4-3 (1-0), miercuri seara, pe stadionul Stozice din Ljubljana, intr-un meci amical.
Pentru gazde au inscris Bostjan Cesar (4), Zlatko Dedic (51 - penalty, 60) si Andraz Kirm (69), in timp ce golurile echipei noastre au fost marcate de Paul Papp (56), Gabriel Torje (68 - penalty) si Gheorghe Grozav (79). Slovenia a deschis rapid scorul, in min. 4, dupa o faza prelungita de atac, fundasul Bostjan Cesar marcand cu capul de langa Gaman, in urma centrarii lui Kirm. Tricolorii au avut cateva actiuni destul de modeste de atac, cele mai bune ocazii fiind irosite de Marica (9), sut din intoarcere peste poarta, si Torje (16), sut din unghi peste poarta.
Slovenia a legat mai bine jocul si a mai ratat ocazii bune la poarta lui Lobont, prin Cesar (20), lovitura de cap care a trimis balonul peste transversala, si Kirm, in doua randuri, cand a trimis un lob prea scurt pentru portarul Lobont (22), iar apoi cand a ratat sutul din 6 metri (24). La reluare, Romania a parut ceva mai ofensiva, dupa un sut de la distanta al lui Papp (47), retinut de Handanovic, si un gol anulat lui Maric, pentru hent (47). Totusi, Slovenia a ratat o mare ocazie prin Kurtic (49), cand Lobont a salvat golul la lovitura de cap a slovenului. Gazdele au majorat diferenta prin Dedic, dintr-un penalty (51), venit dupa o gafa a lui Chiriches, care l-a faultat pe Birsa in careu.
Romania a redus din diferenta in min. 56, cand Papp a reluat in plasa centrarea trimisa de Torje din lovitura libera. Dedic a refacut avantajul gazdelor la scurt timp, tot prin Dedic, cu un sut la coltul lung, apararea tricolora fiind prinsa din nou pe picior gresit. Torje a punctat din nou pentru nationala Romaniei (68), dintr-un penalty venit in urma unui fault al portarului Handanovic asupra lui Tanase, lansat excelent de Bourceanu. Apararea noastra a fost surprinsa avansata si Kirm (69) a marcat al patrulea gol al gazdelor. Romania a avut o posesie mai buna si a reusit sa puncteze din nou in min. 79, prin Grozav, care a trimis in poarta mingea intoarsa excelent de Marius Niculae.
Desi a cautat egalarea, echipa antrenata de Victor Piturca nu a reusit acest lucru si a pierdut un meci in care a dovedit carente mare in aparare. Partida cu Slovenia, care inseamna primul succes pentru selectionerul Slavisa Stojanovic, la al patrulea sau meci de la instalare, a fost ultimul test pentru cele doua echipe inaintea debutului in preliminariile Cupei Mondiale din 2014. Romania va juca primul meci cu Estonia, pe 7 septembrie, la Tallinn.
Echipa nationala de fotbal a Romaniei a disputat miercuri meciul cu numarul 632 din palmaresul general al tricolorilor, la Ljubljana, contra Sloveniei.
Romania are in prezent 279 de victorii, 159 egaluri si 193 esecuri in 631 de meciuri si un golaveraj de 1047-820. Pe teren propriu, Romania a jucat 257 partide, dintre care a castigat 160, a remizat 51 si a pierdut 46, golaverajul fiind de 560-261. In deplasare, din 307 partide, 95 au fost victorii, 89 egaluri, iar 123 esecuri, golaveraj 388-468. Alte 67 de meciuri au avut loc pe teren neutru, 24 incheiate cu victorii, 19 cu egaluri, iar 24 au fost infrangeri, golaveraj 99-91.
Nationala de fotbal a Romaniei a castigat ultimele trei meciuri cu Slovenia si are un bilant pozitiv, dar durerosul esec din barajul pentru calificarea la Cupa Mondiala din 2002 ramane viu in memoria suporterilor romani.
Esecul de la Ljubljana, din noiembrie 2001, ramane singurul in meciurile directe cu Slovenia. Romania, cu Victor Piturca pe banca tehnica, a castigat apoi cu 2-0 in turneul din Cipru, cu 2-1 (Celje) si cu 2-0 la Timisoara, in preliminariile EURO 2008, calificandu-se la turneul final din Austria si Elvetia. De la ultimul meci direct, cel de la Timisoara, din iunie 2007, in cele patru formatii se mai regasesc azi cate patru jucatori de fiecare parte, Lobont, Tamas, Rat si Marica, respectiv S. Handanovic, Jokic, Vrsic, Birsa.