Belgienii celebreaza miercuri 21 iulie 2010 Sarbatoarea Nationala - 180 de ani de la fondarea tarii -, punctul culminant al ceremoniilor fiind parada militara din Piata Regala, la care vor asista Regele Albert II, membrii familiei regale, presedintele Consiliului European, belgianul Herman Van Rompuy si reprezentanti ai altor institutiilor europene.
Independenta Belgiei a fost declarata in 4 octombrie 1830. Dupa ce elita belgiana care a condus revolutia a redactat o noua constitutie, un parlament cu membri alesi si senatori de drept urma sa asigure gestionarea problemelor tarii.
Insa gasirea unui sef al statului nu s-a dovedit o misiune usoara. Abia dupa aproape 6 luni un candidat potrivit s-a oferit sa ocupe aceasta functie - Leopold de Saxa-Coburg-Gotha.
La 21 iulie 1831, Leopold a depus juramantul in calitate de prim Rege al Belgienilor. De atunci, in aceasta zi este celebrata Sarbatoarea Nationala, depunerea juramantului de catre Leopold I fiind un simbol al independentei tarii.
Totusi, 21 iulie nu este Ziua Regelui, aceasta fiind marcata de familia regala si de restul belgienilor in 15 noiembrie.
Peisajul politic belgian, structura federala a tarii, trei limbi nationale diferite (franceza, flamanda si germana) si doua sarbatori publice - 180 ani de la crearea Belgiei si 179 de ani de monarhie - definesc in acest an imaginea mult prea complicata a Belgiei, dar cu siguranta aceste elemente descriu poate cel mai bine aceasta tara.
Stema Belgiei contine doi lei rampanti (numiti Leii Belgieni, sau Leo Belgicus), care sunt simbolul national al tarii. In centrul stemei se afla un scut pe care este desenat simbolul traditional al leului. Pe fundalul stemei este o mantie (simbolul monarhiei) in josul careia se afla un banner pe care este scris motto - ul national: L‘union fait la force (in franceza) sau Eendracht maakt macht (in neerlandeza), care inseamna Puterea sta in unitate. Fiecare leu tine cate un steag al Belgiei, iar din spatele mantiei se analta steagurile provinciilor Belgiei. In partea de sus a mantiei este reprezentata coroana regala.

Belgia turistica

Belgia se face iubita prin frumusetea oraselor, a peisajelelor uimitoare, dar mai ales, prin ospitalitatea oamenilor care sunt constienti ca traiesc in centrul cultural al Europei. Belgia, cu toate ca este o tara mica, este bogata in orase medievale, catedrale gotice si castele vechi. De asemenea, nu trebuie sa uitam, ca este tara ciocolatei, a berii si a diamantelor. Asadar, putem spune ca este locul care indeplineste toate cerintele unui turist pretentios. in Belgia, iti poti petrece cateva zile admirand arhitectura oraselor si degustand numeroasele feluri de ciocolata...
Calatoria cu avionul Bucuresti -Bruxelles va costa aproximativ 150 de euro fara taxe (cel mai mic pret) si dureaza doua ore. Exista mai multe curse pe zi, insa eu v-o recomand pe cea de dimineata, deoarece cazarea la hotel se poate face si inainte de ora 12 (daca aveti rezervare) si astfel, castigati mai mult timp pentru a admira orasul. Bruxelles va va atrage atentia in primul rand prin renumitul Grand-Place (centrul social al orasului), unde veti descoperi celebrul Hotel de Ville, unul dintre cele mai frumoase din Europa, care este luminat grandios noaptea. Pe timp de vara, piata este ocupata de vanzatorii de flori (la fiecare doi ani, in august, "Covorul de flori" acopera timp de cateva zile pavajul acestei piete unice in lume), iar iarna, in acest loc, se deschide un patinoar care devine locul de intalnire al tinerilor. in Grand-Place se gasesc terase sic, unde va veti putea trage sufletul sorbind dintr-o bere traditionala apreciata in intreaga lume.
La mica distanta de Grand-Place se gaseste statueta simbol Manneken Pis, unde trebuie neaparat sa faceti o poza. insa pentru aceasta va trebui sa asteptati ceva timp pentru ca este mare aglomeratie (nu exista turist respectabil care a trecut prin acest oras si nu a facut o poza aici). Dupa ce ati facut poza cu pricina, va sfatuiesc sa luati o pauza si sa intrati in una dintre ciocolateriile situate langa statueta. Aici va puteti delecta la fantanile de ciocolata. Luati si pentru acasa cateva cutii de praline (dupa parerea mea acestea ar fi cel mai nimerit souvenir de aici). In Bruxelles se mai pot vizita: Basilica Sacre Coeur (ce ofera o priveliste ametitor de frumoasa), Palatul Justitiei, Palatul Regal si Parlamentul European care sunt toate simboluri ale acestei capitale cosmopolite.
Pe Platoul Heysel vizitati Atomium si Mini-Europa, un parc cu miniaturi care se afla chiar sub Atomium. Aici sunt reprezentate toate tarile Uniunii Europene prin machete ale cladirilor reprezentative din fiecare tara in parte. Centrul belgian cu benzi desenate este un loc pe care adultii il adora in aceeasi masura ca si copiii. Centrul se afla intr-o cladire restaurata inca din anul 1903. in centru puteti intalni o racheta colorata in alb si rosu, in care se spune ca Tintin si Snowy au zburat catre Luna, cu mult timp inaintea lui Armstrong si Aldrin. Pe masura ce ne aventuram in restul centrului, intalnim "personalitati" cum ar fi: Tintin, Asterix, Thorgal, Lucky Luke, strumfii, Charlie Brown, Andy Capp, Suske si Wiske, Superman, Batman, Green Lantern si multi altii. Pretul este 6.25 euro pentru adulti, 5 euro pentru studenti si pensionari si 2.50 euro pentru copiii sub 12 ani. Nu uitati sa va alocati macar o zi pentru shopping. Puteti merge la Galeriile Saint-Hubert unde exista magazine de lux, dar si librarii vaste. Tot aici, intre reprizele de shopping aveti posibilitatea de a savura un ceai intr-unul dintre saloanele de ceai din zona. Apoi, mai puteti merge si in uriasul centru comercial "City 2", la magazinele de pe bulevardul Adolf Max sau in Piata Grand-Sablon, unde se gasesc numeroase anticariate si galerii de arta.
Intr-o dupa-amiaza, dupa ce ati vazut intreg orasul si inainte de a pleca spre nordul tarii, puteti face o excursie la Waterloo, unde veti putea admira monumentul ridicat in memoria lui Napoleon (monumentul "Le Lyon" si muzeul, dedicate bataliei). Antwerp, "Orasul diamantelor", este al doilea oras ca marime al Belgiei, un important port si in acelasi timp, Antwerp este un oras istoric, in care au locuit numerosi artisti si pictori (printre care Van Dyck si Rubens). Aici se poate vizita Casa lui Rubens, Catedrala (cea mai importanta din Belgia, care se gaseste intr-o piata de unde puteti lua un trenulet care va plimba prin oras).
Din Antwerp, indreptati-va spre Brugge, dar nu uitati sa va opriti macar pentru cateva ore in Gent, "Orasul Medieval". Provincia Flander din nordul tarii se mandreste cu orasul Brugges, cel mai frumos din Belgia, renumit pentru canalele sale. Orasul Brugge va va incanta prin frumusetea sa deosebita, fiind supranumit si "Venetia Nordului", frumusete pe care o veti descoperi atat printr-o plimbare pe jos, cat si printr-o minunata calatorie cu barca. Orasul Brugges are un farmec aparte, plimbarile de-a lungul canalelor dezvaluind privelisti incantatoare, asa ca nu uitati camera foto. O camera dubla la un hotel de 3 stele costa in Brugges aproximativ 120 euro/noapte, iar in Antwerp aproximativ 100 euro/noapte cu mic dejun inclus. in Brugge, trebuie sa ajungeti la "Muzeul Diamantelor" sau la un atelier de prelucrare a diamantelor "Casa Diamantelor", unde, la anumite ore, veti putea urmari o demonstratie de slefuire a diamantelor (la muzeu doar o singura ora pe zi). slefuirea de diamante a fost si este una dintre industriile importante ale Belgiei. Belgienii au o tehnica celebra de slefuire a diamantelor, si anume, slefuirea cu pudra de diamant, despre care se spune ca a fost inventata de Bruges Lodewijk van Berquem, in jurul anului 1450.
In Brugge trebuie sa ajungeti si la Groeninge, care este unul dintre cele mai faimoase muzee din Belgia. in incinta lui se afla o selectie de arte fine si, de asemenea, o colectie completa a picturilor din tarile de jos, datand din secolele XV-XX. Preturile pentru vizitarea acestui muzeu sunt: adulti - 8 euro, copii sub 13 ani - gratis. Va recomand sa va incheiati ziua intr-una dintre renumitele braserii familiale ("Beer House") ale fabricantilor de bere, in care vi se va explica pe larg tehnica prelucrarii hameiului si vi se vor arata pas cu pas etapele fabricarii berii. La sfarsitul vizitei veti degusta un tip de bere inclus in pretul de vizitare (3,75 euro si ce mai doriti dumneavoastra, contra cost). Bucataria Belgiei va va cuceri din primul moment. Pe parcursul zilelor petrecute in diferite regiuni ale tarii veti putea degusta diferite specialitati de fructe de mare, scoici preparate delicios in multiple feluri, maatjes (hering) si chips; iar ca desert, veti servi celebrele gaufres de Bruxelles.
An de an, producatorii de flori din Belgia se aduna si realizeaza impreuna un covor de flori care acopera Piata Mare din Bruxelles. An de an se alege un alt model medieval si se folosesc zeci de mii de fire de flori.