Secretarul general al Camerei Deputatilor, Georgeta Ionescu, a declarat ieri ca are de gand sa initieze un proiect, care sa fie adoptat de parlamentari, prin care spatiile verzi din fata si din spatele Palatului Parlamentului sa fie deschise accesului public dupa ce vor fi amenajate in mod corespunzator.

Secretarul general a anuntat ca va propune Biroului Permanent al institutiei aprobarea unui proiect prin care spatiile verzi aflate in administrarea Palatului Parlamentului sa fie deschise accesului public. Georgeta Ionescu a explicat ca este vorba de suprafetele de spatii verzi dinspre Bulevardul Unirii (9,5 hectare) si dinspre ßoseaua Panduri (28 de hectare, din care insa 11 apartin Patriarhiei Romane pentru construirea Catedralei Neamului).
Ea a spus ca propunerea Secretariatului General nu este deocamdata concretizata intr-un studiu, dar ca eventualul proiect care va fi elaborat va fi discutat in cele doua Birouri Permanente ale Camerei si Senatului si apoi aprobat prin hotararea plenului celor doua Camere.
Atentie, cad zidurile!
Georgeta Ionescu a declarat ca ideea deschiderii parcurilor Palatului Parlamentului se bucura de "sprijinul neconditionat" al presedintelui Camerei, Bogdan Olteanu, desi in bugetul pe anul in curs nu este prevazuta nici o suma pentru amenajarea acestor spatii verzi.
Insa, pentru amenaja-rea spatiilor verzi, Secretariatul Camerei intentioneaza sa organizeze in august un concurs de pro-iecte si sa propuna autoritatilor locale un parteneriat. Secretarul general nu a putut estima costul acestui proiect, dar a spus ca, din cauza sumelor necesare pentru amenajarea adecvata a acestor spatii, "este posibil ca deschiderea catre public sa fie facuta pe etape". Astfel, intr-o prima etapa, "ar putea fi deschisa publicului esplanada din-spre Bulevardul Unirii, care necesita amenajari minimale", urmand ca intr-un an sau doi sa fie deschis si spatiul dinspre Panduri, care in momentul de fata arata ca "un maidan". Pe de alta parte, schimbarea destinatiei spatiilor verzi presupune ca o buna parte a zidului care inconjoara Palatul Parlamentului sa fie daramata.
Spatiile verzi vor fi supravegheate
Georgeta Ionescu a motivat initiativa prin faptul ca si parlamentele Frantei, Danemarcei, Finlandei, unde "nu exista prea multe bariere intre cetatean si institutie", au luat masuri similare cu privire la spatiile verzi. Ionescu a spus ca aceasta propunere pleaca si de la nevoia reala de spatiu verde pe care o are Bucurestiul.
Secretarul general a explicat ca i se pare lipsit de sens ca, in aceasta criza de spatii si de parcuri din Capitala, bucuresteanul sa nu aiba posibilitatea "de a se bucura de acest spatiu verde".
Ea a conchis ca, in even-tualitatea in care aceasta propunere se va concretiza, "vizitatorilor nu li s-ar percepe taxa de intrare", dar ca "accesul publicului in aceste spatii verzi ar putea fi supravegheat cu camere video", pentru ca vizitatorii sa nu impiedice in nici un fel activitatile Parlamentului.