Pe rolul instantelor galatene au fost depuse ieri sase contestatii, cea mai importanta fiind indreptata impotriva candidatului democrat-liberal Andrei Lisinschi, care urmeaza sa fie solutionata astazi de Judecatorie.

Judecatoria a inregistrat ieri cel mai mare numar de contestatii, cinci la numar, cele mai multe fiind indreptate impotriva unor candidati la posturile de consilieri locali din teritoriu. Un galatean pe nume Amelian Chirila a tinut capul de afis la contestatii in comuna Tulucesti, el depunand cereri impotriva lui Daniel Enache si a Elenei Loredana Murgoci, candidati pentru Consiliul Local. Tot el l-a contestat si pe candidatul PSD la primaria localitatii, Nicolae Pecingina. Din informatiile primite de la Judecatorie, a fost vorba de reclamarea unor chestiuni de forma, cum ar fi neconsemnarea datelor de identitate pe cererea de depunere a candidaturii.

Cea mai importanta contestatie a venit din partea Organizatiei Judetene a Partidului National Taranesc-Crestin Democrat, care si-a indreptat actiunea catre Andrei Lisinschi, candidat la Primaria municipiului Galati. Dosarul a primit termen de judecata astazi, dar decizia Judecatoriei nu este definitiva, partile avand posibilitatea sa conteste hotararea la Tribunal.

Modificari la constituirea birourilor electorale

Singura contestatie depusa la Tribunal a vizat tot un membru al Partidului Democrat Liberal, Eduard Vasilache, care candideaza pentru Consiliul Local Galati, acestuia reprosandu-i-se practic acelasi lucru ca si lui Andrei Lisinschi: existenta unui hotarari de condamnare penala. Prin contestatia depusa de Iulian Mihaila la instanta s-a sustinut ca Eduard Vasilache a fost condamnat in 2003 pentru infractiunea de inselaciune, neindeplinind conditiile prevazute de articolul 5 din Legea 67/2004 privind dreptul de a candida pentru un post in administratia locala. In acest ultim caz s-a creat un precedent intrucat Tribunalul Galati a respins ieri contestatia ca nefondata. De consemnat este si o contestatie hilara, semnata de un "cetatean al orasului Galati" pe nume Marian Musat, care a contestat... organizatia Partidului Noua Generatie, actiunea fiind inregistrata la Judecatoria Galati.

Pe ultima suta de metri Biroul Electoral Central a schimbat regulile jocului, stabilirea componentei definitive a birourilor electorale urmand sa aiba loc la 30 aprilie, cand vor fi desemnati reprezentantii partidelor care au cel mai mare numar de candidati, in ordine descrescatoare, informatia fiind confirmata de presedintele Biroului Electoral Judetean, judecatorul Eugen Mortu.