Premierul Emil Boc a prezentat ieri in parlament o lista de zece masuri pe care guvernul le-a luat pentru a combate efectele crizei economice, in replica la criticile aduse de opozitie.
Prima pe lista de masuri a premierului figureaza mentinerea cotei unice de 16%, secondata de neimpozitarea profitului reinvestit si scutirea la plata contributiilor sociale a firmelor care angajeaza someri. Alta masura enumerata vizeaza scutirea de la plata contributiilor sociale a firmelor si angajatilor aflati in somaj tehnic, fara de care Boc a precizat ca nivelul somajului ar fi ajuns la peste 10%.
Totodata, pe lista lui Boc a mai figurat Programul "Prima Casa", cu 25.799 de garantii acordate, in valoare de peste un miliard de euro, dar si Programul "Rabla", cu 183.000 de masini casate si 35.000 de masini noi. Mai mult, premierul a afirmat ca in 2010 au fost acordate garantii pentru IMM-uri in valoare de 643 de milioane de euro, fiind amanati de la efectuarea platilor catre stat agentii economici afectati de criza.
In ceea ce priveste TVA, Boc a mai sustinut ca s-a mentinut cota de 5% pentru constructia de locuinte sociale, dar si compensarea TVA neplatit cu cel nerambursat. Ultima masura de pe lista premierului a vizat eliminarea, comasarea sau reducerea a aproximativ 215 taxe si tarife cu caracter nefiscal.
"Se spune ca nu am facut nimic pentru mediul de afaceri. (...) Daca Romania nu avea acordurile internationale prin care sa consolideze rezerva valutara a BNR si cursul ar fi fost de 5, 6 sau mai mare, care era situatia firmelor din Romania? Care era situatia cetatenilor care au credite in valuta? Am facut un efort, am incheiat un acord cu organismele internationale, am realizat un parteneriat si cu BNR pentru corelarea politicilor monetare cu cele fiscale si banii de la FMI merg in proportie mare la BNR, pentru consolidarea rezervei valutare si pentru mentinerea unui curs echilibrat euro-leu", a mai sustinut Boc.

Boc: Daca avea viziune, Vladescu nu propunea mentinerea stimulentelor...

Premierul Emil Boc a declarat tot ieri ca, daca fostul ministru al finantelor, Sebastian Vladescu, ar fi avut inca din ianuarie o viziune privind restrangerea cheltuielilor bugetare si ar fi comunicat-o in guvern, nu ar mai fi avut loc reducerea salariilor bugetarilor cu 25%.
"Mie imi pare rau ca domnul Vladescu se angajeaza intr-o asemenea discutie. Nu pot totusi sa nu-i raspund, daca Domnia sa a provocat o asemenea dezbatere. In primul rand avea la dispozitie calea demisiei daca nu ar fi fost de acord cu vreo masura promovata de guvern sau nepromovata de guvern la solicitarea Domniei sale, ori nu a fost cazul, dupa cum stiti", a spus premierul ieri, solicitat sa comenteze afirmatiile facute de fostul ministru al finantelor vizand capacitatea sa de a intelege problemele economice.
"In al doilea rand, l-as intreba, daca era vorba de viziune si de capacitatea de intelegere a crizei si economiei, cum a fost posibil ca in ianuarie sa permita in buget plata celui de-al treisprezecelea salariu, a primelor de vacanta, a altor stimulente, iar dupa cateva luni sa vina cu reducerea cu 25% a salariilor. Daca ar fi avut o asemenea viziune si mi-ar fi comunicat-o, fiti convinsi ca nu aveam o reducere cu 25% a salariilor, pentru ca din timp am fi luat masurile de eliminare al celui de-al treisprezecelea salariu, a stimulentelor, a primelor de vacanta, astfel incat sa nu fi fost in situatia de a reduce salariile bugetarilor", a completat Emil Boc.
Primul-ministru a aratat ca i-a spus acest lucru ministrului Vladescu si in guvern, iar daca ministrul ar fi avut o viziune privind restrangerea cheltuielilor bugetare inca de la inceputul anului, ar fi trebuit sa atraga atentia asupra faptului ca nu trebuie ca in buget sa fie cuprinse in continuare stimulente si prime de vacanta.
In plus, Boc a precizat ca Sebastian Vladescu nu a fost in stare nici sa vina cu o alternativa la impozitul minim, in cele opt luni de mandat. "Domnul Vladescu a deschis aceasta discutie. Eu nu as fi dorit sa faca obiectul dezbaterii acest subiect, dar sunt obligat sa o fac. Pe de alta parte, de la inceputul mandatului i-am cerut sa regandeasca impozitul minim. Iata ca a plecat dupa opt luni si nu a reusit sa vina in guvern cu un proiect de regandire a impozitului minim, lucru pe care sunt convins ca il va face noul ministru", a subliniat Emil Boc.
Fostul ministru de finante, Sebastian Vladescu, a declarat, intr-un interviu pentru Pro TV, ca premierul Emil Boc are o "intelegere limitata" a economiei pe timp de criza si ca remanierea lui s-a produs in ciuda sustinerii de care se bucura din partea sefului statului.