Paradoxal, personajul principal al evenimentului organizat ieri de liberali in Casa de Cultura din Navodari a fost primarul Tudorel Calapod. Edilul a fost pomenit, si nu de bine, de europarlamentarul Renate Weber, senatorul Puiu Hasotti, dar mai ales de cei aproximativ 1.000 de navodareni care s-au criogenat in sala edificiului ctitorit de Calapod. In mod cert, actualul primar a pierdut voturile alegatorilor prezenti la Casa de Cultura, dupa ce, timp de aproape doua ore, oamenii au fost nevoiti sa se incalzeasca batand din palme, pentru ca in sala era cel putin la fel de frig ca afara. In plus, oamenii adunati in primele randuri au avut ocazia sa admire in toata splendoarea sa un soarece care s-a plimbat tacticos prin fata scenei, oprindu-se doar pentru a rontai un cotor de mar. Rozatoarea (polara, pare-se, din moment ce reusea sa supravietuiasca glaciatiunii) a fost observata si de secretarul de stat Gheorghe Albu, care s-a amuzat copios, intre doua reprize de dardait.
In rest, participarea a fost cat se poate de selecta: doi membri ai Parlamentului Europei (Renate Weber si Cristian Busoi, virtuali europarlamentari, gratie pozitiilor pe care le ocupa pe lista PNL- 1, respectiv 4), alti doi candidati, Marius Enescu si Mariana Mircea, senatorul Puiu Hasotti, deputatul George Dragomir, secretarul de stat Gheorghe Albu, consilierul judetean Victor Manea, liderul PNL Navodari, Florin Chelaru si Jean Paul Tucan, cel care si-a lansat cu aceasta ocazie, in mod oficial, candidatura pentru Primaria Navodari.

Matei si Tucan s-au aliat impotriva lui Calapod

Ca fapt divers, la intalnirea liberalilor a participat si social-democratul Nicolae Matei. De altfel, Matei si Tucan s-au pozat impreuna si au declarat ca s-au aliat impotriva lui Calapod, concluzia fiind ca dintre ei doi, urmeaza sa castige cel mai bun. Intalnirea europarlamentarei liberale Renate Weber cu navodarenii a avut de toate: s-a ras, s-a scandat, s-a vorbit despre fonduri structurale si de coeziune unor oameni care se aratau, la urma, nedumeriti de numele prea putin neaos romanesc al invitatei (de altminteri, romanca get beget, din Botosani). A rezultat o atmosfera poate mai putin pro-liberala, cat mai ales anti-Calapod. Oamenii simpli, care ii intrebau pe liberalii de pe scena ce inseamna votul uninominal si daca e bine sa-l voteze ori ba, au spus la microfon ca regreta votul dat in 2004 actualului primar. "Calapod nu a facut nimic. A asfaltat doar in fata magazinului sau, iar in restul orasului iti rupi capul in gropi. Are grija doar de el si afacerile sale, iar in rest nu stie decat dans, dans si iar dans", a spus o femeie, in hohotele asistentei. Un pensionar a adaugat ca singurii care au facut ceva in Navodari au fost Tucan, care asigura transportul navodarenilor, si Matei, care a asfaltat mai multe strazi, dupa care a venit Calapod sa se laude cu acest lucru. Nivelul de informare si gradul de cultura al navodarenilor simpli ramane insa unul ingrijorator de scazut, sensibil apropiat celui rural. Doar asa se poate explica interventia unui batran care, din tot discursul Renatei Weber, de altminteri foarte simplu si la obiect, a ramas cu o obsesie personala. Omul s-a aratat "foarte deranjat" de faptul ca pe europarlamentara liberala nu o cheama mai romaneste, adica Gheorghe, Vasile sau Ioan, interogand-o despre locul nasterii si cetatenie si aratandu-se foarte sceptic asupra modului in care va putea fi el reprezentat in Parlamentul European de cineva cu numele Renate Weber. Mentiunea idioata a batranului (care aplica aceeasi logica cu cea a italienilor care ne expulzeaza acum) a starnit brusc reactiile atavice de respingere ale celor prezenti, care l-au aplaudat in urale pe concetateanul lor. A intervenit Tucan, care a tinut sa le spuna oamenilor: "Si pe mine ma cheama Jean Paul, dar nu sunt francez". Nu se poate spune insa ca oamenii nu au apreciat cuvintele Renatei Weber. Dovada sta faptul ca au pus intrebari, au completat-o si s-au aratat multumiti de raspunsurile pe care le primeau.

Renate Weber a dardait de frig la Navodari

Europarlamentara a avut un discurs interactiv, preferand sa se plimbe pe scena, recunoscand ca-i este frig, dupa ce a cerut si o geaca din sala, care s-a dovedit a fi chiar cea a lui Tucan. Weber le-a explicat oamenilor importanta deciziilor care se iau in Parlamentul European, repetandu-le in mai multe randuri ca suntem cetateni europeni, motiv pentru care nu trebuie sa mai acceptam sa se vorbeasca despre noi ca despre niste imigranti. Referindu-se la votul uninominal, Hasotti le-a spus navodarenilor ca reprezinta "mult zgomot pentru nimic". "Nu votul uninominal va creste pensiile, salariile sau subventiile pentru caldura; aceste lucruri le-a facut deja actualul Guvern. Eu nu stiu daca o sa ma duc sa votez la referendum, ma mai gandesc", a declarat senatorul. Pe de alta parte, Jean Paul Tucan s-a bucurat de aprecierea unanima a navodarenilor prezenti; oamenii trageau de el pentru a-i cere ajutorul in diverse probleme, pentru a i se plange sau pentru a-i ura succes. Candidatul PNL a recunoscut ca este foarte emotionat datorita acestor manifestari de simpatie. "Eu nu prea stiu sa vorbesc mult, eu fac mult", a zis Tucan. Dupa ce Hasotti le-a cerut oamenilor sa repare greseala din 2004 si sa-l schimbe pe Calapod cu Tucan, a tinut sa recite in premiera si cateva versuri compuse ad-hoc, precizand ca i-a venit inspiratia de la frig: "Calapod, primar viclean/ Este frig aici, la tine/ Las‘ca vine Jean Tucan/ Si o sa ne fie bine".