Ambasada SUA s-a inspirat din "Ursul pacalit de vulpe", pentru a crea "o alegorie pentru escrocheriile legate de Loteria Vizelor" prin intermediul unui filmulet de desene animate, de aproape sapte minute, in care prezinta doua dintre situatiile in care romanii cad adesea victime.
De-a lungul intregului an si, in special, in perioada de inscriere in programul Loteria Vizelor, spatiul virtual este inundat de oferte ale diversilor intermediari de viza si ale unor escroci. Pentru a contracara aceste escrocherii si a evita ca publicul sa le cada victima, Ambasada SUA la Bucuresti a creat o poveste video in forma unei alegorii bazate pe o poveste populara romaneasca in care un vulpoi viclean pacaleste un urs si un pescar increzatori, informeaza un comunicat al Ambasadei.
Ursuletul vrea sa se inscrie la Loteria Vizelor, dar in drum spre internet cafe se intalneste cu Vulpoiul, care se ofera sa-l ajute cu pozele si completarea electronica a formularului. Peste cateva luni, Vulpoiul il anunta pe Ursulet ca a castigat, dar refuza sa-i dea codul de acces pana nu primeste 1.000 de euro.
Un pescar merge agale cu caruta spre lac. Deodata, isi aduce aminte ca nu si-a verificat e-mail-ul si se opreste la un internet cafe. Primeste un mesaj prin care este anuntat ca a castigat la Loteria Vizelor. O viza pentru pasaport si 100.000 de dolari il asteapta in Statele Unite. "Si 1.000 de pesti au aparut chiar acum in caruta", il anunta Vulpoiul. Pescarul trebuie doar sa plateasca on line o suma mica de bani. Credul, isi da datele bancare si fuge la caruta sa vada cei 1.000 de pesti. Acolo, surpriza, nici urma de peste. Pescarul isi da seama ca a fost pacalit si isi smulge parul din cap.
Filmuletul se incheie cu instructiuni, sfaturi si adrese utile pe care Ambasada SUA le ofera celor care doresc sa se inscrie la Loteria Vizelor. Versiunea in limba romana a filmului poate fi vazuta pe contul de YouTube al Ambasadei la http://www.youtube.com/watch?v=MswEIxO89ks si contul de Facebook la http://www.facebook.com/bucharest.usembassy?v=wall.
"Ambasada Statelor Unite este foarte ingrijorata de aparitia companiilor intermediare si a escrocilor care isi fac publicitate pe internet, atragand victimele increzatoare prin intermediul unor contracte si al altor escrocherii care insala publicul din Romania. Dorim sa reamintim publicului ca inscrierea in programul Loteria Vizelor este gratuita, iar asistenta unei agentii sau a unei terte persoane nici nu este necesara, nici nu creste sansa unei persoane de a fi selectionata", subliniaza Laurie Meininger, consul general adjunct si sefa Sectiei de Vize.
Inscrierile in programul Loteria Vizelor 2012 trebuie transmise electronic pana miercuri, 3 noiembrie 2010. Solicitantii pot accesa formularul electronic de inregistrare pe pagina oficiala www.dvlottery.state.gov numai in perioada de inregistrare. Nu exista nici o taxa pentru trimiterea electronica a inregistrarii. Publicul trebuie sa fie atent la adresa de internet si sa foloseasca numai pagina oficiala.
Inainte de a trimite un formular electronic de inregistrare pentru programul DV 2012 (Loteria Vizelor 2012), solicitantii ar trebui sa citeasca atent instructiunile detaliate, ce se afla publicate pe pagina de internet a Ambasadei Statelor Unite la Bucuresti, la adresa http://romania.usembassy.gov/visas/diversity.html.