Inpolitics: Tensiuni si pe stanga: pesedistii ardeleni, atac la conducerea partidului

Presedintele Camerei, totodata lider al PSD, Valeriu Zgonea, este atacat taios, printr-o scrisoare deschisa, de catre unul dintre liderii transilvaneni ai formatiunii, senatorul de Satu Mare Valer Marian, care ii reproseaza absența din conducerea parlamentului a unui reprezentant al Ardealului, ca si toleranța excesiva fata de provocarile anti-romanesti.
In scrisoarea senatorului de Satu Mare i se reproseaza lui Zgonea declarațiile potrivit carora nu a fost deranjat de arborarea drapelului secuiesc la Baraolt:
"Declaratia dumneavoastra este jignitoare si dezamagitoare pentru romanii mai incercati de istorie din Ardeal. Declaratia dumneavoastra dovedeste o necunoastere a istoriei si constituie o abordare superficiala a trecutului si a prezentului".
Mai mult, Zgonea e luat peste picior si in privinta controversatei sale pregatiri intelectuale, prin formula "Ca inalt demnitar cu studii superioare (si tinand cont ca aveti 2 ani de facultate in plus), ar fi trebuit sa va aplecati mai mult asupra istoriei romanilor de dincolo de Carpati".
O aluzie clara la informatiile potrivit carora vicepresedintele PSD a terminat facultatea de drumuri si poduri in 8 ani, dupa care s-a invartit de trei masterate distincte, fara legatura cu facultatea absolvita.
Valer Marian continua criticile prin referiri la modul in care au fost decupate politic conducerile celor doua Camere: "Putem intelege ca in Biroul Permanent al Camerei Deputatilor (precum si in Biroul Permanent al Senatului) nu a fost ales nici un parlamentar social-democrat din Transilvania, dar nu putem accepta lectii de conduita din partea unor necunoscatori sau nerecunoscatori. Este cunoscut ca, in genere, romanii ardeleni nu sunt ahtiati dupa functii si onoruri, dar, daca continuati asa si nu tineti cont macar de sensibilitatile noastre, nu este exclus ca intr-o buna zi sa va spunem ca ne-am saturat si ca nu va mai vrem noi pe voi".