Voturile etniei rromilor pot fi decisive la alegeri pentru partidele care pun pe lista candidati de aceasta nationalitate si care au o campanie al carei mesaj principal este reprezentat de problemele minoritatii respective, se arata intr-un sondaj recent realizat de CURS.
Sondajul privind participarea politica a rromilor din Romania demonstreaza ca voturile acestora, care numeric pot fi decisive, pot fi atrase de oricare dintre partidele politice puternice, care este dispus sa faca eforturi sa reprezinte onest acest segment, se arata intr-un comunicat al National Democratic Institute for International Affairs, institutia care a finantat sondajul CURS.
Acesta evidentiaza ca voturile romilor pot fi castigate prin plasarea mai multor candidati rromi pe listele eligibile ale partidelor si o campanie centrata pe problemele acestora. Din ce in ce mai mult, romii sunt constienti de puterea voturilor lor, 61% dintre acestia fiind de parere ca voturile lor pot fi decisive pentru rezultatele alegerilor; de aceeasi parere sunt si nonromii, intr-un procent de 55%.
Potrivit cercetarii, rromii, spre deosebire de nonrromi, atunci cand voteaza un partid politic sunt mult mai influentati de sprijinul acordat de lideri, dar si de atentia acordata de presa partidului respectiv. De asemenea, rromii par un electorat foarte flexibil, de vreme ce doar 1% nu s-au prezentat la vot la alegerile trecute, desi pe lista nu se regasea niciun candidat rrom.

Neincredere si nemultumire in cadrul etniei

Disponibilitatea de a vota partidul care se preocupa de problemele rromilor este insotita si de o nemultumire in legatura cu nerezolvarea acestora. Astfel, 64% din rromi sunt de parere ca Guvernul incearca sa ocoleasca problemele acestora. Pe de alta parte, romii se aseamana cu restul populatiei prin neincrederea fata de posibilitatea de a influenta deciziile politice. 66% din rromi si nonrromi cred ca nu pot influenta deciziile luate la nivel national. Sondajul CURS a fost realizat pe un esantion de 1.400 de persoane, dintre care 1.200 de rromi, in perioada 8-20 august, cu o marja de eroare de 3,5%.