Bogdan Tiberiu Iacob publica pe Inpolitics articolul intitulat "Votul obligatoriu, decizia care ar putea rasturna toate calculele politice", pe care il puteti citi in continuare.
De cateva zile, s-a relansat in forta tema votului obligatoriu, iar opiniile sunt la fel de impartite ca si in restul ocaziilor cand acest subiect a fost dezbatut. Si totusi, este votul obligatoriu o solutie pentru Romania? Greu de spus, dar, la felul cum au evoluat (mai corect involuat) lucrurile la ultimele alegeri, .
Votul este un drept, nu o obligatie, asa graieste Constitutia Romaniei si este firesc, de principiu, sa fie asa. Cand ideea de democratie ajunge in pericol, insa, din cauza unor factori bine determinati, problema s-ar putea pune altfel. In acest moment, Romania pare realmente constransa sa apeleze la obligativitatea votului, dupa ce alegerile parlamentare, locale, europarlamentare si prezidentiale, din 2007 incoace, au consfintit introducerea pe scara larga a sistemului de achizitie a voturilor.
Votul a devenit, din nefericire, o afacere de sezon, iar plata fost diversa: hrana, bunuri electrocasnice, imbracaminte sau incaltaminte, bani (lei sau valuta). In locurile unde miza a fost foarte mare, vezi alegerile locale din Stefanesti Ilfov de care depindeau afaceri imobiliare de sute de milioane de euro, s-au platit bani grei pentru un vot, in altele doar niste galeti de plastic, umbrele sau pelerine de ploaie cu insemne de partid. Dar a fost omniprezenta ideea de plata.
Mai grav, la nivelul comunitatilor locale s-a format, in ultimii ani, cand alegerile s-au tinut lant - europene in 2007 plus referendumul de suspendare a lui Basescu, locale si parlamentare in 2008, europene si prezidentiale in 2009 - un adevarat sistem piramidal de distribuire a platii pentru voturi, care s-a mentinut si dezvoltat de la un scrutin la altul. La europenele si prezidentialele de anul trecut, spre exemplu, problema numarul unu la nivelul multor localitati unde exista un asemenea sistem era "cand vin banii?" si "ne dau mai multi ca data trecuta?". Pentru ca asemenea tranzactii bani contra voturi se faceau, in general, la adapostul intunericului, a aparut si fenomenul valurilor de votanti dupa orele 18,00, ceea ce a dat peste cap unele calcule politice facute dupa media voturilor de peste zi.
Acolo unde s-a raspandit din timp vestea ca de la centru nu au venit banii sau produsele asteptate, votantii locali au refuzat, pur si simplu, sa mai mearga la urne, in semn de protest, desi unii erau poate, alegatori constiinciosi, in general. In acest moment, e de la sine inteles ca viitoarele alegeri se vor derula sub semnul unui mercantilism politic si mai accentuat, din cauza crizei si a saraciei in extindere. La fel de probabila e, insa, si lipsa unor fonduri de campanie pe masura celor din ultimii ani, din cauza aceleiasi crize care, imputinand firmele, va reduce "gainile" de jumulit ale politicienilor. Asta s-ar putea traduce printr-o prezenta si mai dezastruoasa la vot, in 2012 si in 2014.
Romania are nevoie, credem noi, de introducerea votului obligatoriu pana nu e prea tarziu, altfel sistemul cumpararii voturilor va prabusi democratia la fel cum a facut-o, acum mai bine de doua milenii, in Roma antica. Deocamdata, opiniile politice sunt impartite. Fostul premier Adrian Nastase a cerut raspicat, in aceste zile, introducerea votului obligatoriu, tocmai pentru eliminarea spagii electorale. Actualul lider al PSD, Victor Ponta, s-a pronuntat la fel de favorabil inca din luna februarie. La liberali, Mihai Voicu sustine si el acest punct de vedere, dar nu si Crin Antonescu, cel care spune ca, deocamdata, partidul nu a discutat serios asemenea varianta. Trebuie amintit, insa, ca deputatul PNL Adriana Saftoiu duce de multa vreme o campanie in favoarea votului obligatoriu, ea punand pe picioare chiar o platforma virtuala pe acesta tema.
Conservatorii sunt total de acord, existand chiar un proiect de lege in acest sens, initiat de senatorul Dan Voiculescu, dar facut pierdut prin sertarele parlamentului.
UNPR, prin liderul Gabriel Oprea, pare relativ deschisa noii propuneri, mai ales ca si presedintele de onoare, Cristian Diaconescu, a fost, candva, una dintre vocile care se pronuntau in aceasta directie. E de asteptat, totusi, ca UNPR sa adopte, daca se va ajunge in situatia modificarii legislatiei, pozitia pe care o va decide PDL, fratele mai mare.
UDMR, in schimb, are toate motivele sa fie nemultumita. Deputatul Marton Arpad a declarat ieri, imediat dupa declaratia lui Adrian Nastase, ca partidul sau nu este de acord cu ideea, pe motiv ca votul e un drept, nu o obligatie. In realitate, motivele pentru care UDMR nu va sustine in veci acest concept tin nu de etica, ci de matematica. Electoratul UDMR este cel mai disciplinat si se prezinta aproape in bloc la alegeri, dintotdeauna, asigurand formatiunii lui Marko Belo un permanent scor de cca.7%. Numai ca 7% din ponderea la nivel national a maghiarilor inseamna una cand se prezinta 50% dintre etnicii romani si cu totul alta cand se prezinta 100%. Altfel spus, cei 1.431.807 etnici maghiari, conform ultimului recensamant national, aduc o anume pondere cand vin la vot 6-7 milioane de romani si mult mai putin daca vin 17-18 milioane.
Cat despre tabara principalului partid de guvernamant, PDL, acolo e cam liniste pe aceasta tema, exceptiile constituindu-le vocile civice precum Cristian Preda sau Monica Macovei, care se declara favorabile sistemului de vot obligatoriu. Explicatia tacerii celorlalti e simpla: ca si PNL, in 2008, PDL, ca detinator al puterii, este cel mai avantajat de sistemul cumpararii voturilor, pe care l-a si practicat, cu brio, la alegerile de anul trecut.
Pe langa politicieni, exista si voci solide ale societatii civile care sustin introducerea votului obligatoriu. Andrei Plesu avertiza, intr-un interviu ca "suntem intr-o situatie in care exista tendinta sa mearga la vot o minoritate confuza. In schimb, majoritatea care, daca s-ar duce, ar putea influenta lucrurile in bine, nu se duce" si pleda explicit pentru schimbarea sistemului actual.
Analistul Ion Cristoiu este, si el, de parere, ca avem nevoie de vot obligatoriu: "In conditiile Romaniei de azi, votul obligatoriu ar fi o decizie de salvare a democratiei. La vot n-ar mai veni doar o minoritate de alegatori (pensionari care se plictisesc acasa, deoarece n-au nepoti, insi manati de la spate de primarii diferitelor partide), ci imensa majoritate a cetatenilor. Prezenta la vot si a altor categorii decat cele venite pana acum la urne ar asigura o majoritate parlamentara nascuta din vointa romanilor, si nu din pomana electorala" scria el intr-un editoral de data recenta.