Deputatul democrat-liberal Sever Voinescu sustine ca sistemul bipolar, cu doua partide, unul de stanga si altul de dreapta, ar fi daunator pentru ca ar instaura oligarhia, astfel ca Romania redusa la PSD si PNL "ar fi condusa de Vantu si Patriciu, iar eventualul lor conflict ar fi singura competitie".

"Doua partide mari ar insemna, in Romania, instaurarea celei mai sinistre oligarhii, in care liderii celor doua partide s-ar intelege intre ei imediat si ar distorsiona competitia, adica tocmai conditia care aduce performanta sistemului bipolar. Romania bipolara ar fi o Romanie cazuta ireversibil in mana unei gasti impartite in doua, care ar mima spre folos mutual jocul putere versus opozitie", subliniaza Voinescu, pe blogul sau.
Democrat-liberalul se refera, in continuare, la faptul ca PNL si PSD "accepta sustinerea acelorasi moguli" si se arata stupefiat de lipsa totala de reactie a PNL atunci cand presa a dezvaluit ca, intr-o campanie electorala, Dinu Patriciu a sponsorizat "din greu" candidatul PSD si nu pe cel al liberalilor.
"Domnul Patriciu, sigur pe sine, a recunoscut imediat ca asa a fost. PNL a tacut chitic, umilit. Liderii sai au balbait ceva despre libertatea oricui de a face ce vrea cu banii sai. Romania redusa la doua partide precum sunt PSD si PNL este, de fapt, Romania condusa de domnii Vantu si Patriciu, iar eventualul lor conflict ar fi singura competitie reala. Dar pana si Domniile lor pot cadea la intelegere, asa cum am vazut", scrie Voinescu, precizand ca acum existenta PD-L face imposibil un astfel de scenariu. "Dar daca ar fi existat doar doua partide, adica un PSD mai mare decat este acum si un PNL mai mare decat este acum, iar PD-L nu ar fi existat, e usor sa ne imaginam cum ar fi aratat sistemul statului nostru", continua democrat-liberalul.
Sever Voinescu apreciaza ca actualul sistem politic, cu doua partide mari si doua mai mici, in care exista multe posibilitati de asezare a ecuatiei "putere - opozitie" si in care "mai multi stau cu ochii pe mai multi", este cel mai potrivit in Romania. "Este, totusi, mult mai dificil sa controlezi patru partide decat doua, asa ca sansa unei oligarhizari este mai mica. Sigur, nici o marire a numarului de partide parlamentare nu ar fi de dorit, dar o micsorare a acestui numar ar dauna grav democratiei noastre si capitalismului nostru", sustine Voinescu, adresandu-se apoi cititorilor sai si rugandu-i sa nu-i spuna ca in Romania nu exista democratie si capitalism. "Atata cat exista, nu ar mai fi deloc daca sistemul nostru politic va deveni bipolar", crede el.
De altfel, Voinescu explica pe blogul sau ca, desi in urma cu cativa ani era un sustinator al bipolarismului politic, a realizat, odata ce a trecut in lumea politica reala, cat de daunator pentru Romania ar fi acest sistem.
"Am reflectat mai mult si am inteles de ce un astfel de sistem merge in context anglo-american sau mergea in contextul vest-german. Am inteles ca sistemul bipolar, in care responsabilitatile politice sunt cat se poate de clare si pozitia fiecaruia dintre cele doua partide reflecta exact ceea ce au vrut alegatorii (..) merge numai intr-o anumita paradigma etica. Si anume, in lumea in care competitia este suprem valorizata, in societatile in care oamenii stiu ca masura adevarata a lucrurilor in economie sau in politica este data de competitia onesta si continua. Or, in Romania, instinctul de competitie este puternic ocultat de instinctul profund si insidios al blatului", sustine deputatul PD-L.
In opinia lui Voinescu, "aluatul general" al poporului roman face ca doi oameni aflati in concurenta sa prefere instinctual sa se inteleaga intre ei, sa faca un aranjament ori sa cada la pace. "Exista, desigur, si exceptii, dar regula e chiar asta: mai bine blatuim decat sa ne intrecem pe bune", este concluzia deputatului PD-L.