Presedintele fondator al PC Dan Voiculescu, s-a declarat "suprins neplacut" de informatiile referitoare la intentia PNL si PD-L de a vota impotriva proiectului de modificare a legii 10/2001 prin care se prevede despagubirea chiriasilor si proprietarilor caselor nationalizate, la momentul votului din plenul Camerei Deputatilor.
Liderul conservator a declarat, citat de Amosnews, ca "Alianta DA pare ca s-a reunit pentru a ingropa proiectul privind despagubirea chiriasilor din casele nationalizate. In loc sa sustina un proiect care ofera o despagubire rapida si echitabila atat pentru chiriasi cat si pentru proprietari, liberalii si democratii se iau la intrecere cine sa fie mai demagog. PNL se lauda ca sustine drepturile proprietarilor, dar Fondul Proprietatea - solutia pe care a propus-o PNL pentru despagubire - este de departe cea mai nefunctionala propunere de rezolvare a problemei fostilor proprietari. PDL se schimba dupa cum bate vantul de la Cotroceni si anunta ca are de gand sa atace proiectul la Curtea Constitutionala dupa ce, in toate dezbaterile de pana acum, au votat constant in favoarea initiativei."
"Dupa ce 4 ani de zile au tinut-o din scandal in scandal si au pus pe butuci toate proiectele de dezvoltare din cauza neintelegerilor lor politice, PNL si PDL s-au reunit pentru a bloca o initiativa absolut necesara pentru chiriasii din fostele case nationalizate. PSD si PC trebuie sa puna punct incercarilor PNL si PDL de a sabota un proiect care-i ajuta direct pe oamenii care locuiesc sau au cumparat imobile nationalizate. Faptul ca initiativa a primit aviz favorabil si din partea Comisiei Juridice este fara indoiala o victorie a Aliantei PSD-PC pe un proiect care trebuie sa devina cat mai repede lege. Aceasta este maniera cea mai buna de a arata ca politica inseamna de fapt proiect, nu scandal si blocaje asa cum s-a intamplat in ultimii 4 ani", a precizat Dan Voiculescu, initiatorul proiectului.
Propunerea de modificare si completare a legii 10/2001 a fost adoptata la Camera Deputatilor pe 24 iulie cu 197 de voturi pentru, 17 contra si 24 de abtineri din 239 de deputati. Presedintele Traian Basescu a refuzat sa promulge legea si a retrimis-o spre reexaminare Parlamentului, Senatul fiind prima Camera sesizata.
Proiectul a primit votul senatorilor, iar in aceasta saptamana a primit aviz favorabil de la Comisia Juridica a Camerei Deputatilor si se pregateste sa intre in plen. PD-L a anuntat ca ia in considerare atacarea proiectului la Curtea Constitutionala.