Impact News publica articolul "Ping-pong pe putere intre Ponta si vechii pesedisti pe tema guvernarii", pe care il puteti citi in continuare.
'Liderul PSD Victor Ponta cauta sa previna orice tentativa de subminare a autoritatii sale in partid. Dupa ce l-a trecut in linia a doua pe Victor Hrebenciuc din postura de lider de grup la Camera Deputatilor, Ponta se opune cu obstinatie ideii vehiculate de mai multi social-democrati din vechea garda, de intrare la guvernare impreuna cu PNL inainte de anticipate sau de scrutinul parlamentar din 2013. O cedare in fata partizanilor pro-guvernare precum Mircea Geoana, Adrian Nastase sau Ion Iliescu, i-ar diminua lui Ponta sansele de a-si consolida puterea in PSD in urma alegerilor parlamentare din 2012, pe care mizeaza pentru a-si intari propria echipa de conducere in dauna vechii generatii social-democrate.
In toiul disputei publice dintre Victor Ponta si Crin Antonescu pe tema oportunitatii unei aliante de guvernare intre PSD si PNL, in randurile social-democratilor au inceput sa se auda tot mai mult vocile dornice sa intre la putere inainte de alegerile parlamentare uninominale.
Potrivit unor surse social-democrate, mai multi parlamentari din partid ar dori ca PSD sa intre la guvernare, chiar si in actuala perioada de criza economica cu riscul decontarii electorale a actului guvernarii. Tot mai multi alesi sa plang la centru ca primariile din circumscriptiile lor nu mai primesc bani de la actuala Putere si ca in aceste conditii, curand efectele negative se vor resimti in plan electoral si pentru edilii si parlamentarii social-democrati, sustin sursele citate.
Incurajat de acesti muguri de nemultumire, fostul lider de partid, Mircea Geoana si-a reluat recent indemnurile de intrare a PSD la guvernare prin reconfigurarea majoritatii din Parlament.
Potrivit surselor citate, Ponta a interpretat pozitia publica a colegului sau de partid ca un atac la adresa autoritatii sale, mai ales ca si alti social-democrati de marca precum Adrian Nastase sau Ion Iliescu au emis pareri similare, pronuntandu-se pentru o alianta cu PNL in acest moment si nu dupa alegeri.
Cum atmofera pro-guvernare este impartasita si de o parte din liderii locali ai PSD, presedinti de Consilii Judetene, Ponta a adoptat recent o pozitie transanta raspunzand dur la atacurile omologului sau liberal, Crin Antonescu, ceea ce distruge orice sansa de alianta in acest moment intre cele doua partide.
Potrivit surselor citate, Ponta se teme ca nu cumva o eventuala intrare la guvernare alaturi de PNL inainte de alegeri, fie ele anticipate, fie la termen, sa nu-i afecteze pozitia de lider in partid pe care tot incearca sa o intareasca de cand a obtinut-o la ultimul Congres.'
Or Ponta este mai curand interesat sa mentina PSD in Opozitie cu riscul aducerii la disperare a propriilor parlamentari si alesi locali, afectati de lipsa de fonduri si de perspectivele unor mandate incheiate dezastrous care induc pericolul pierderii alegerilor locale si parlamentare in propriile colegi si circumscriptii.
Insa Ponta spera ca actuala stare de lucruri cu un Guvern si un PDL ingenuncheat in sondajele de opinie de propriile masuri de austeritate se va prelungi pana la viitoarele scrutine si va face din PSD principalul beneficiar si, in caz de succes, din el liderul de neconstestat al acestui partid.
Ponta ar vrea sa se foloseasca de cresterea PSD in sondaje pentru a o prezenta ca rezultatul proprii sale strategii de ramanere in Opozitie.
In paralel, ridicat la rangul de prim-partid dupa alegeri, liderul PSD poate dicta mult mai usor propriile conditii la negocierile pentru impartirea puterii si posturilor ministeriale.
Un scenariu deloc dorit de Geoana sau Nastase, unul deja indepartat din structura de conducere a PSD, iar celalalt constient de talentul si potentialul discipolului sau, care pe viitor ar putea sa nu mai aiba nevoie de serviciile sale.
Ideea asocierii dintre PSD si PNL nu este noua. Este vorba chiar de vechea idee a aliantei "de la Grivco", cu Johannis premier, demarata pe vremea cand Mircea Geoana conducea PSD si aspira la presedintia Romaniei.
Totusi, alierea cu PNL ar oferi instrumentul de diminuare a puterii lui Ponta in partid in cadrul unei ecuatii de colaborare in care haturile aliantei si cele decizionale ar trebui impartite cu Antonescu, iar intrarea posibila a PSD la guvernare ar da inca o sansa vechii generatii de social-democrati sa mai prinda un mandat ministerial in conditiile in care tanara garda din PSD, adunata in jurul lui Ponta, nu se poate lauda cu performante guvernamentale si nici nu poate emite prea multe pretentii la posturi intr-un Executiv PSD-PNL.