Igas: Cred ca data potrivita pentru aderarea la Schengen este octombrie
Ministrul Administratiei si Internelor, Traian Igas, a declarat, marti, la Sofia, ca este de parere ca data potrivita pentru aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen este octombrie, demnitarul subliniind ca este optimist cu privire la acest termen.
Ministrul Traian Igas si omologul sau bulgar, Tsvetan Tsvetanov, au participat, marti, la Sofia, la o conferinta internationala organizata de Open Society Institute, privind perspectivele aderarii celor doua tari la Spatiul Schengen.
Intrebat de ce Romania nu a aderat inca la Spatiul Schengen, desi a indeplinit toate criteriile tehnice, Igas a raspuns ca tara noastra nu se afla intr-un moment foarte intarziat si ca principala cauza a acestei amanari a fost stadiul pregatirii Bulgariei.
Ministrul a spus, in legatura cu Mecanismul de Cooperare si Verificare, ca Romania trebuie sa fie tratata la fel ca celelalte state membre si ca, desi exista o preocupare privind raportul Comisiei Europene din iulie, lucrurile nu trebuie amestecate.
In ceea ce priveste reticenta omologului sau olandez, exprimata in ultimul Consiliu JAI de la Luxemburg, Igas a precizat ca acesta reprezinta un guvern instabil politic si ca parerea lui nu este una personala, ci a unei majoritati politice in care exista un important partid extremist.
De asemenea, in ceea ce priveste declaratiile critice ale unui diplomat olandez la adresa romanilor, ministrul a spus ca nu ar comenta astfel de afirmatii si ca, probabil, este vorba despre un "europarlamentar de calibrul lui Vadim Tudor", pentru ca un profesionist nu ar vorbi astfel.
Traian Igas a subliniat ca, in septembrie, se va vedea ca se va indeplini tot ce si-a propus Romania, el referindu-se la unii oameni politici din opozitie care "s-au bucurat" ca nu s-a luat o decizie privind aderarea la Schengen in iunie.
Traian Igas a venit la Sofia insotit de secretarul de stat, sef al Departamentului Schengen, Marian Tutilescu si urmeaza sa participe, la ora 15.30, la o conferinta de presa bilaterala la Ministerul bulgar de Interne.
Ministrii de Interne ai UE au stabilit joi, 9 iunie, la Luxemburg ca Romania si Bulgaria ar putea adera in doua etape la Spatiul Schengen, pana la sfarsitul anului 2012, daca intre timp se constata o reforma a justitiei si daca va fi combatuta coruptia. Ideea apartine Frantei si Germaniei si ea va fi dezbatuta din nou de ministrii de Interne ai UE in septembrie 2011.