Daniel Octavian Bejan alias Moshemordechai: Obiectiv, da’ de-ai nostri!
Daca preacuviosii candidati nu ne deranjeaza grila de program de somn cu vreo dezbatere, preferand salvele de bapeamatii de la distanta, se ocupa sustinatorii/alegatorii/ contribuabilii cu plantarea de sfecla furajera si ghioaga bio acolo unde era loc de buna ziua. Vestea proasta e ca unul dintre cei 14 nostimi chiar va deveni presedinte al Romaniei. Vestea si mai proasta e ca multi ornitorinci sunt gata sa lase deoparte prietenii de o viata, dantura completa sau ficat sanatos pentru ca unul dintre cei 14...
Lucrul care nu inceteaza sa ma uimeasca este entuziasmul cu care oameni in aparenta rationali sunt gata sa evacueze orice urma de bun-simt, logica sau onestitate, atunci cand se hotarasc sa se transforme in panouri de afisaj electoral pentru candidatul favorit. Opinia generala e ca politica e de rahat, exista covingerea unanima ca politicienii sunt detestabili, dar cand incepe sa miroasa a tus de stampila, se pare lucrurile, o iau razna. Desi, cum ziceam, politica si politicienii sunt de rahat, cand se apropie momentul votului (pe care la fel de bine l-am putea socoti momentul cand fiecare roman isi ascute o tepusa, pe care mai apoi si-o infige cu nadejde in cur) nu mai conteaza nimic. In numele unui politician (din aia de rahat, despre care am pomenit deja de doua ori) despre care nu stie mai nimic, ornitorincul strica vechi prietenii, isi injura mama si e gata sa-si gatuie rubedeniile de dragul aluia care vreme de 5 ani o sa se asigure ca teapa sta bine infipte intre bucile aluia care a votat si ca banii din impozite se muta in conturile care trebuie.
Asta e perioada in care se invoca mai mult ca oricand "obiectivitatea". "Tre’ sa fii obiectiv!" iti zbiara el, sustinator cal candidatului Bula. "Nu esti obiectiv!" te mustra dumnealui, vajnic aparator al candidatului Sula. "Sa fim obiectivi!" te mobilizeaza purtatorul de pancarta care te indeamna la votarea candidatului ... ce consoana sa mai pun inainte de "ula"? Ceea ce ti se cere, de fapt, nu echilibru in evaluari, nici prudenta in judecati de valoare, ci maxima indulgenta atunci cand il scrutezi pe Ula votabil de catre cel aflat in fata ta si maxima severitate, ba daca se poate chiar cruzime, cand vine vorba de X-ula contracandidat al adorabilului Ula.
"Ma bucur sa observ ca ti-ai pastrat echilibrul si esti obiectiv! Am urmarit comentariile tale si apreciez asta!" imi spunea cineva. A durat mai putin de un ceas pana m-am ales cu grava constatare "Esti foarte subiectiv, partizan si nedrept!". Complimentul initial se rezema pe observatia ca nu-l crutasem de critici pe candidatul X. Reprosul ulterior a tasnit dupa ce l-am luat la scarmant si pe Y, care era obiect de adoratie pentru cel cu care discutam. "Credeam ca tocmai observasei ca sunt obiectiv" i-am atras atentia. Raspunsul a venit indata:"Obiectiv, da’ de-ai nostri!"