Dupa ce a pierdut alegerile prezidentiale, Adrian Nastase se pregateste sa predea stafeta si la PSD. Iliescu evolueaza deja in postura de lider absolut al acestei formatiuni, iar problema numirii oficiale in fruntea PSD pare sa fi ramas doar o chestiune de timp.
Situatia lui Adrian Nastase in interiorul PSD este extrem de complicata. Esecul inregistrat in cursa pentru Cotroceni se traduce la nivelul partidului in pierderea autoritatii. PSD a hotarat deja ca Ion Iliescu sa revina in fruntea partidului dupa expirarea mandatului de sef al statului, ceea ce presupune ca Nastase sa-si caute o noua functie in PSD. Dupa ce s-a aflat timp de patru ani in fruntea partidului, actualul premier va trebui sa se multumeasca cu una dintre pozitiile secunde.
De altfel, Nastase a fost pana in 2000 prim-vicepresedinte al partidului, functie pe care a avut grija sa o desfiinteze dupa ce s-a instalat in fruntea PSD.
Nici macar functia de presedinte executiv nu este bine definita in acest moment. Statutul PSD nu contine o astfel de functie, care, oricum, fusese creata special pentru Octav Cozmanca. Teoretic Cozmanca a ocupat functia de secretar general al PSD dupa mazilirea lui Cozmin Gusa, insa, pentru a-i da un plus de autoritate, a fost declarat presedinte executiv.

La mana lui Iliescu

O decizie in privinta lui Nastase se va lua in cadrul Congresului PSD ce urmeaza sa se desfasoare in prima decada a anului viitor. Pozitia pe care o va ocupa Nastase in cadrul partidului depinde intr-o masura covarsitoare de pozitia presedintelui Iliescu. In perioada cat s-a aflat in fruntea Guvernului, Nastase a reusit sa-si creeze multe probleme atat la nivelul organizatiilor teritoriale, care au acuzat faptul ca nu au fost sprijinite prin masuri guvernamentale pe plan local, dar si la nivelul esalonului doi al PSD, pe care premierul a incercat in mai multe randuri sa-l inlocuiasca. Inlocuirea stafului PSD cu un comitet de coordonare format exclusiv din oameni apropiati lui Nastase a reprezentat varful conflictului din interiorul partidului. Rezultatul alegerilor prezidentiale a confirmat diferenta neta care exista intre electoratul PSD si alegatorii lui Nastase. Daca la nivelul partidului Nastase are sanse serioase sa ocupe totusi o functie onorabila si dupa acest esec, posibilitatea ca acesta sa ramana in fruntea Guvernului este practic exclusa. Desi ultimele semnale dau ca posibila formarea unei majoritati parlamentare cu Alianta PNL-PD la timona, in cazul in care PSD va reusi sa pastreze alaturi de el PUR si UDMR, va fi nevoie de un premier care sa se bucure de o sustinere mai larga in Parlament. Nu este cazul lui Nastase.