PDL va discuta, saptamana aceasta, cu reprezentantii Fondului Monetar International si ai Comisiei Europene, un set de masuri de relansare economica a tarii, fiind luate in calcul scaderea cotei unice de impozitare sau a contributiilor sociale, a declarat prim-vicepresedintele principalului partid de guvernare, Adriean Videanu, citat de Agerpres.
"In cursul saptamanii viitoare, vom discuta cu reprezentantii FMI si ai Comisiei Europene, la Bucuresti, seturile de politici pe care noi le avem in vedere. Eu sper sa fim suficient de convingatori, pentru ca Romania are nevoie sa-si relanseze economia. Eu nu ma refer strict la cota unica, putem gandi inclusiv in zona contributiilor sociale. Romania are contributii sociale printre cele mai inalte niveluri in UE", a declarat Videanu, intr-o emisiune difuzata ieri de PRO TV. Fostul ministru al economiei a motivat eventualele masuri prin faptul ca Romania are un nivel de facilitati fiscale de doar 0,2% din produsul intern brut, in timp ce media la nivelul Uniunii Europene este de 1,5% din PIB.

Un nou acord cu FMI va credibiliza Romania

In privinta viitorului acord cu FMI, Adriean Videanu, a evitat sa precizeze o suma de imprumut, insistand ca negocierea acesteia este facuta de ministrul finantelor, democrat-liberalul Gheorghe Ialomitianu.
In context, Videanu a subliniat ca urmatorul acord cu FMI ar urmari sa credibilizeze Romania pentru a se putea imprumuta de pe pietele de capital, un imprumut de la Fond urmand sa se faca doar in cazul unei "defectiuni" a economiei romanesti.
"In prezent, cred ca nu e bine sa ne cantonam asupra sumei, principiul este mult mai important decat suma. Acest lucru vi-l poate spune numai ministrul finantelor. De aceea, pentru a nu ma substitui ministrului finantelor, care are aceasta responsabilitate, de a negocia inclusiv suma cu FMI - ma intorc la principiu. In continuare FMI, vrea sa credibilizeze Romania in a se imprumuta de pe pietele de capital. Daca exista o defectiune, ca Romania sa nu se poata imprumuta de pe pietele de capital, sigur ca aceasta suma poate fi pusa la dispozitia Romaniei de catre FMI", a sustinut liderul democrat-liberal.

"Crestere economica de 3% in 2011"

De asemenea, Videanu a sustinut ca prin implementarea acestui program de relansare economica, PDL se asteapta la crearea a 30.000 de noi locuri de munca in anul 2011.
"Daca pachetul de trei masuri, pe care o sa vi-l prezint la un moment dat, se pune in practica, vom avea o crestere economica in 2011 de 3%, 30.000 de locuri in economia reala, iar in 2012 - 80.000 de locuri de munca si o crestere economica de 4,8%", a afirmat prim-vicepresedintele PDL.
Referitor la programul PNL, prin care se promit 500.000 de noi locuri de munca in cinci ani, Videanu a sustinut ca ar fi nefundamentat pe date reale: "Am impresia ca n-au nici un fel de fundamentare".
Totodata, el a aratat ca prin masurile de austeritate adoptate de guvern se poate garanta plata pensiilor in Romania.
"Sunt foarte multe exemple in istorie in care un guvern obligat sa plateasca pensii n-a mai putut sa le plateasca. Va pot da un exemplu chiar in tarile baltice, unde a trebuit sa reduca cheltuielile inclusiv cu pensiile, pentru ca n-au avut resurse. Daca se continua cu o politica populista - ma uitam inclusiv la propunerile partidelor de opozitie - aici se va ajunge. Cea mai buna minciuna este adevarul si cred ca poporul poate sa discearna exact acest lucru, intre populismele 'sa crestem pensiile, sa crestem salariile' si a vedea in mod realist realitatea din tara. Pe baza realitatilor din Romania, trebuie sa-ti adaptezi seturile de politici publice si promisiunile pe care le ai fata de cetateni", a sustinut Videanu.