In sedinta de Guvern de astazi va fi discutata forma finala a proiectului legii restituirii proprietatilor.
Premierul s-a intalnit ieri cu grupurile parlamentare care compun USL si cu grupul minoritatilor, si a prezentat proiectul legii, fiind de asemenea luate in considerare si unele amendamente depuse de parlamentari.
De exemplu, un astfel de amendament blocheaza orice portita pe care samsarii imobiliari ar putea sa o foloseasca, stipuland ca despagubirile oferite acestora vor fi supuse unor evaluari, pentru a se asigura faptul ca drepturile litigioase nu au fost achizitionate la suprapret.
Legea a fost creata folosindu-se expertiza CEDO. Aceasta include si punctul de vedere al CEDO, ceea ce ne asigura ca Romania nu va mai fi condamnata in aceasta materie.
Legea va fi adoptata prin asumarea raspunderii Guvernului din trei motive:
1. Necesitatea de a intra in vigoare cat mai rapid, inainte ca termenul CEDO sa expire;
2.Reprezinta o problema a tuturor partidelor, a Romaniei, nu a USL. Toate partidele, cu exceptia PPDD, au participat intr-un fel sau altul la realizarea a cel putin unei legi a retrocedarilor, ultima fiind cea facuta de Monica Macovei si PDL, care a dus la existenta a peste 2500 de dosare la CEDO, pe care statul roman risca sa le piarda;
3.Evitarea expunerii Parlamentului la lobby-ul facut de "samsarii" imobiliari, care ar putea amana sau bloca legea.
Legea va avea la baza 3 mari principii:
- Restituirea in natura, acolo unde acest lucru este posibil. Daca restituirea in natura nu este posibila atunci se va restitui echivalentul in bani, in numerar, pe o perioada de 7 ani.
- Toate cladirile retrocedate, dar care acum sunt folosite ca scoli, spitale sau institutii de cultura, vor fi retrocedate cu obligatia ca o perioada de timp, de 10 ani, sa isi pastreze destinatia.
- Impozitarea celor care au cumparat drepturile litigioase de la proprietari cu 85%.
Acestia nu vor primii restituiri in natura. Restituirile in natura vor merge doar catre proprietarii reali si urmasi.
Pana acum au fost solutionate 27315 dosare, dar au fost despagubite efectiv doar 13000. Solutiile date nu au avantajat proprietarii, dimpotriva, acestia au tot fost amanati, ajungand sa isi vanda drepturile litigioase "samsarilor" imobiliari. Astfel, pentru 2% dintre dosarele despagubite s-a dat 60% din suma totala acordata pana acum, fiind vorba de cesionari.
Samsarii imobiliari au facut adevarate averi. Exista exemple de persoane care in luna martie au cumparat drepturile litigioase pentru 500 000 de euro, iar in mai au obtinut 20 de milioane de euro despagubiri de la stat.
A fost creat un sistem, cu sprijinul unor functionari din ANRP, care favoriza persoanele "potrivite". Prin impozitarea cu 85% a despagubirilor oferite cesionarilor, vom pune capat acestui fenomen, declara Victor Ponta.

(Sursa : Comunicat de presa)