Cu putin timp inainte de inceperea procesului de votare, situatia in PSD este cat se poate de clara. Opinia generala este aceea ca PSD are un nou presedinte, in persoana lui Victor Ponta. Inclusiv apropiatii lui Geoana, care l-au sustinut pana in ultimul minut, in frunte cu Vanghelie, spun acum ca batalia este pierduta.
Pe de o parte, Victor Ponta beneficiaza de sprijinul lui Adrian Nastase, Miron Mitrea si Radu Mazare, in timp ce de partea lui Mircea Geoana s-a pozitionat doar Cristian Diaconescu.
De asemenea, Marian Vanghelie pare sa fie un alt motiv pentru care delegatii spun ca vor vota schimbarea.
De altfel, dupa scena de la inceputul Congresului, cand Vanghelie a fost huiduit si nu i s-a permis sa ia cuvantul, acesta a incercat sa salveze situatia si sa ceara bunavointa pesedistilor. Mai mult, Vanghelie nici n-a mai avut pretentia sa sustina discursul programat, de teama sa nu-i infurie si mai tare pe delegati.

18:00 A inceput votul. Avand in vedere ca ceilalti competitori importanti s-au retras din cursa, pesedistii se asteapta ca inscaunarea noului presedinte sa se faca din primul tur. Pentru acest lucru este necesar ca unul dintre candidati sa intruneasca 811 voturi, adica 50% plus 1.

18:15 Ponta supravegheaza personal modul de votare. In plus, face si poze cu sustinatorii in fata salii unde sunt amplasate cabinele de vot.

18:30 Ponta, catre Titus Corlatean, unul dintre vicepresedintii de pe lista sa: " Hai ca prima intalnire o facem la Brasov."

18:45 Geoana si Vanghelie sunt intr-o camera alaturata si vorbesc cu Nastase. De cealalta parte, Victor Ponta continua sa supravegheze votarea, in timp ce sotia sa, Daciana Sarbu, s-a asezat pe un scaun fix in fata salii de vot si spune ca are emotii.

19:00 Hrebeniuc lipseste din tot acest peisaj. A venit dimineata, a tatonat terenul, dupa care a disparut. In urma cu cateva minute a votat impreuna cu delegatia de Bacau dupa care, din nou, s-a facut nevazut. Informatiile spun ca Hrebenciuc a mers pe mana lui Ponta.

19:15 De teama sa nu piarda voturi, Ponta ii baga in fata pe cei care au tren de prins. "Aratati biletele de tren si intrati in fata", i-a indemnat Ponta pe sustinatorii sai.

19:30 Radu Mazare, la intrarea in sala de votare: Victore, am venit de la Sao Paulo ca sa te votez! Victor Ponta: Hasta la victoria siempre!

19:35 A votat si Ion Iliescu, dupa ce Liviu Dragnea i-a croit drum prim multime.

19:50: A votat delegatia de Dolj, in frunte cu Mircea Geoana. Au fost singurii pesedisti care n-au dat mana cu Victor Ponta, la intrarea in sala de votare.

19:55 Delegatii se plang de proasta organizare a Congresului si a votului. Dupa doua ore de la startul procesului de votare, nici macar jumatate dintre delegati nu au votat.

20:10 Mai multi delegati au plecat la restaurante si asteapta doar un semnal ca sa se intoarca si sa voteze. Se preconizeaza ca votarea va mai dura aproximativ doua ore.