Puteti citi in continuare discursul sustinut de Victor Ponta, premierul Romaniei si presedintele PSD, la lansarea Raportului anual de activitate al Consiliului Concurentei.
Buna dimineata! Zambesc, pentru ca am stabilit cu domnul presedinte Chiritoiu ca la 10:30 trebuie sa plec si ne-am impartit timpul in mod corect, domnia-sa 25 de minute, eu urmatoarele 5, ca sa-l felicit, sa-i multumesc pentru activitate, sa spun ca ma bucur sa fiu pentru a treia oara la raportul anual al Consiliului Concurentei. Nu va pot promite multe lucruri pentru viitor, dar cele trei prezente au fost foarte placute si, dincolo de gluma, chiar consider ca institutia pe care o conduceti si pe care o reprezentati are deja un rol important in structura institutionala din Romania si in modul in care legislatia europeana este aplicata in Romania. Din acest punct de vedere, da, am colaborat foarte bine. Ma bucur ca am asigurat stabilitatea conducerii si va urez succes si dumneavoastra, si domnului vicepresedinte. E una din institutiile in care stabilitatea chiar este in favoarea performantei si vreau sa apreciez in mod special faptul ca, desi este o institutie de control si preventie, si mi-a placut faptul ca ati pus accentul pe preventie, nu ati urmat tendinta altor institutii din Romania de a merge pe o cale militieneasca - nu dau nume sau nu precizez la cine mai refer, ca unii sunt in sala si stiu, si in discutiile informale le spun institutiile Republicii Socialiste Romania, pentru ca s-au intors anumite practici. Din punctul acesta de vedere, Consiliul Concurentei ma bucur ca nu face acest lucru. Am vazut controale care sunt in sens modern si in sens european, am vazut masuri in acelasi sens si din punctul asta de vedere nu pot decat sa va felicit si sa va incurajez.
In mod concret, sunt absolut convins ca singura sansa de dezvoltare a Romaniei este sa aiba o economie competitiva. Dupa ce suntem o economie competitiva, ca orice social-democrat, imi doresc si sa redistribuim, dar sunt extrem de convins de la inceput ca nu poti sa redistribui ceva ce nu ai, ca nu incepi cu redistribuirea, ci incepi cu competitivitatea, si ca traim intr-o Europa si o lume deschisa in care o economie competitiva ne asigura dupa aceea resursele pentru un echilibru social de care, din punctul meu de vedere, fiecare tara are nevoie. Deci, daca incepem cu competitivitatea, si aici Consiliul Concurentei are un rol esential, dupa aceea avem si bani pentru masurile sociale, infrastructura, tot ceea ce trebuie pentru ca o tara sa fie moderna. Am colaborat foarte bine in legislatia privind concurenta, am adoptat-o prin ordonanta de urgenta - asta este farmecul, ca, in general, Guvernul este criticat pentru ordonante de urgenta, cand mergem la ce se refera ordonantele toata lumea ne felicita, dar important este ca legislatia este implementata si va fi in continuare. Va felicit pentru sanctiunile aplicate practicilor abuzive, pentru ca au existat si inca exista carteluri, exista inca intelegeri intre actorii de pe piata si toate aceste intelegeri si carteluri sunt, evident, impotriva competitivitatii si impotriva unei piete libere, care inseamna, de fapt, performanta si preturi mai bune. Si, indiferent cat de mari sunt numele celor sanctionati, cu atat mai bine este pentru o dezvoltare sanatoasa a economiei.
De asemenea, vreau sa va multumesc pentru modul in care am lucrat in ceea ce priveste ajutorul de stat. Trebuie sa plec la 10:30 pentru ca merg la Brasov, la deschiderea unei noi facilitati economice, o mare companie, cu foarte multi angajati, cred ca sunt deja peste 10000 de angajati in Romania, nu-i dau numele ca sa nu-i fac reclama, dar care a beneficiat de ajutor de stat si a creat locuri de munca, nu vorbesc de 10, 100, vorbesc de mii de locuri de munca, ceea ce de fapt isi doreste orice tara si orice guvern, sa foloseasca ajutorul de stat. De fapt, este si ideea Comisiei Europene ca politica ajutorului de stat sa se reflecte pe termen mediu si lung in locuri de munca, taxe si impozite pe care statul le recupereaza cu mult peste fata de ceea ce a participat.
De asemenea, s-a vorbit foarte putin " fiind o veste buna, e normal sa nu se vorbeasca prea des " de faptul ca am limitat prin lege operatiunile cash. S-a spus:
- Iata, Guvernul vrea sa ajute bancile, de-aia limiteaza operatiunile cash.
Nu, cred ca intram intr-un circuit civilizat, in care nu mai poti sa-ti cumperi cu banii din punga o casa sau o masina. Pe de alta parte, si aici a fost ideea chiar a domnului presedinte si ii multumesc pentru asta, evident ca am mers in partea cealalta, la limitarea comisioanelor, si trebuie sa mergem in continuare, da, bancile vor avea mai multe operatiuni, si asta inseamna ca pot si trebuie sa isi reduca comisioanele si, chiar daca a existat o nemultumire la inceput, le-a trecut si au inteles ca, de fapt, e un lucru bun pentru toata lumea.
Vreau sa va rog sa ne sprijiniti in ceea ce va fi dupa 1 iunie, o perioada de o luna, doua, trei de aplicare a regulilor competitiei si ale pietei dupa reducerea TVA-ului la toate produsele agro-alimentare. Experienta de la paine are parti pozitive si parti mai putin pozitive. Acum, insa, va fi la tot si vreau sa cred ca regulile competitiei si regulile pietei libere vor functiona cu adevarat. N-o sa ne trezim cu noi carteluri la carne, la paine, la alte produse, care, de fapt, sa opreasca ceea ce ne-am dorit cel mai mult, si anume o competitie deschisa, preturi mai mici si calitate mai mare. Si va cer de pe acum ajutorul, in limitele, evident, atributiilor pe care le aveti.
Nu in ultimul rand, de multe ori Consiliul Concurentei m-a sprijinit in combaterea populismului. E foarte usor, chiar si la 25 de ani dupa Revolutie, si astazi, daca vreti, pana la ora 10:30, sa gasim zece oameni care spun:
- Sa ne dea statul, sa ne dea Guvernul.
Si de multe ori reusesc sa le spun:
- Nu pot sa va dau, chiar daca as vrea, nu pot sa va dau, suntem in Romania si nu poate sa dea Guvernul.
Guvernul doar da, niciodata n-are voie sa ia. Si lucrul asta e important, pentru ca regulile europene trebuie intelese si trebuie asimilate ca un lucru care, in final, este in favoarea societatii - si le sustin din toata inima.
Doua ultime precizari, in ultimul minut ramas: in primul rand, multumesc pentru rolul de cooperare pe care il desfasoara extrem de bine Consiliul Concurentei in relatia Guvernului Romaniei cu Comisia Europeana. Domnul director general adjunct este aici si il asigur inca o data - desi nu e usor sa explic si la Hunedoara, si la Oltenia, si la Oltchim, si la CFR, sunt lucruri pe care le putem face si lucruri pe care nu le putem face -, vreau sa il asigur de faptul ca vom respecta intotdeauna acele reguli, ca le vom folosi, evident, in interesul legitim al Romaniei, interes legitim de a avea si productie de energie, de a avea si companii de transport, dar totul in limitele care sunt prevazute de legislatia europeana. Si, aici, repet, relatia intre Guvern si Comisie are extrem de mult de castigat din expertiza si rolul institutional al Consiliului Concurentei.
Si ultimul lucru: dincolo de faptul ca agenda media e intotdeauna alta, eu tot cred ca it's about economy si tot cred ca, dincolo de toate celelalte lucruri care se schimba, si e bine ca schimba Romania, daca avem o economie performanta, daca mergem in directia din ultimii ani, atunci, pana la urma, va fi bine pentru toata lumea. O economie performanta inseamna competitie libera, inseamna reguli pe care sa le respecte toata lumea, si cei mici, si cei mari, si aici rolul Consiliului Concurentei e extrem de important.
Va multumesc, va urez succes si, daca e cazul, ne vedem si la anul. Multumesc!