Nasul TV : Vasile Dancu: Niciunul dintre liderii europeni pe care i-am contestat nu ne va ierta

Referendumul a transformat Romania in "subiect de ingrijorare internationala" si "a oferit o ocazie inamicilor sau competitorilor Romaniei sa ne sanctioneze", iar liderii europeni care au fost contestati sau jigniti de politicienii romani nu vor uita asta, a sustinut sociologul Vasile Dancu (PSD), intr-un interviu acordat Ziare.com.
Vasile Dancu considera ca Traian Basescu, care"a pierdut batalia dar a castigat la masa verde", si Crin Antonescu, care a pierdut prin "prestatia personala", au iesit cei mai "sifonati" din aceasta confruntare politica."Si-a stricat imaginea externa, a pierdut incredere si intentie de vot in opinia publica interna si a redeschis frontul intern, din PNL, care pare sa arate ca un vulcan care incepe sa fumege", spune Vasile Dancu despre Crin Antonescu.
"Traian Basescu s-a intors la Cotroceni, dar cu un scor care este un adevarat dezastru pentru cariera lui de luptator. A pierdut o batalie si a castigat la masa verde, orice s-ar spune este o delegitimare politica. Sigur, Traian Basescu a fost reincarcat (reloaded) politic, dar presedintelui, personal, nu cred ca ii va folosi foarte mult. A intrat in criza cu incredere de 12 procente si a iesit cu un scor dublu, dar infrangerea este mare pentru un politician care a realizat totul prin legatura si apelul la popor. (...). Crin Antonescu a pierdut foarte mult, dar mai putin din infrangere, ci din prestatia personala. Si-a stricat imaginea externa, a pierdut incredere si intentie de vot in opinia publica interna si a redeschis frontul intern, din PNL, care pare sa arate ca un vulcan care incepe sa fumege", continua Vasile Dancu.
Sociologul nu-si poate explica cum de a putut accepta Victor Ponta o asemenea aventura( suspendarea Presedintelui) cand Premierul " avea de facut altceva pana in toamna, un program executiv ambitios si pregatirea pentru alegeri. Deja liberalii incep sa spuna ca el a fost promotorul, ca sa acopere scandalul cu plagiatul".
Intrebat de jurnalist cine crede ca a declansat referendumul( PSD, PNL sau Dan Voiculuescu), Dancu a raspuns ca "polemica asta despre cine a inceput este absurda si arata ca noi nu avem memorie sociala nici de cateva luni, ce sa mai spunem de memorie istorica, pare deja o imposibilitate. Cine era beneficiarul direct? Crin Antonescu a ajuns in doua zile presedintele Senatului si apoi presedintele interimar al Romaniei. Alt beneficiar? Voiculescu, care avea procese ce bateau la usa si care era interesat de schimbarile de la Parchetul general si DNA. Nu Voiculescu a profetit perfect, a propus si a dat calendarul suspendarii? Daca aceste evidente se pot contrazice, atunci sigur au fost ceva extraterestrii (cei care au inspirat constructia de piramide, desigur) care au inspirat PSD-ul cel rau care, la randul lui, i-a hipnotizat pe liberalii cei buni si l-a suspendat rapid pe Zanul Baseluta din Cotroceniul de clestar. Uneori cred ca atat de mult i-am prostit pe oameni in ultima vreme, cu zeci de politicieni care abereaza de dimineata pana seara la tv, incat ar putea crede mai bine ultimul scenariu descris".
Referendumul, care a costat increderea in randul cetatenilor romani de pretutindeni, a fost un esec al Romaniei pe plan international "care a surprins prin nerespectarea stabilitatii institutiilor in conditiile schimbarii majoritatii din Parlament (criteriul de la Copenhaga) si practicarea unui majoritarism agresiv nespecific Europei", continua sociologul, potrivit caruia Romania a fost sanctionata la mai multe capitole: Schengen, absorbtie de fonduri, competitia simbolica cu Bulgaria.
Potrivit lui Dancu, "USL si-a inhamat la caruta electorala 7,4 milioane de romani si nu ma refer aici la indivizi fizici, ci la o multime simbolica. Acestia sunt o parte importanta din electoratul activ si simt o frustrare acum, frustrare care este capitalizata de USL. Chiar daca nu sunt uselisti, unii vor deveni. Altii vor dezerta, unii poate nu o sa merga la vot, scarbiti de tot ce se intampla, dar strategia USL de a tine un electorat cald intre locale si generale este buna. Nu stiu daca a fost intentionata, dar de departe nu se vede rau ca pragmatism politic".
Cel mai mare cost al referendumului ramane, in opinia lui Dancu, constul de incredere in Romania pentru cetatenii ei. " Romanii din afara au fost bulversati, zeci de prieteni m-au intrebat cum se poate ca in 48 de ore sa ajunga presedintele intr-un garaj. Acolo erau multi care il votasera pe Traian Basescu si poate ca sunt mai sensibili, dar sunt obisnuiti mai mult cu proceduri si reguli care se aplica. Apoi absurditatea discutiei despre scoaterea romanilor din diaspora de pe listele permanente. O mare jignire si o mare nedreptate cu care opinia publica interna nu este de acord. Acesti oameni au tinut Romania in picioare aducand miliarde de euro din munca lor platita mizerabil si astfel tara nu a intrat in colaps. Cei 7,4 milioane care au votat suspendarea au fost pusi in imposibilitate de a intelege semnificatia exacta a votului lor, unii i-au numit eroi, altii borfasi. Nu stiu ce vor face la urmatoarele referendumuri, daca se vor mai duce la vot. Absurdul a fost perfect in momentul in care PDL le cerea sa nu merga la vot, ca un omagiu adus democratiei veritabile - votul fiind acum interpretat de PDL o lovitura de stat, iar USL le spunea, cum li s-a spus oamenilor timp de 20 de ani, ca votul este sacru in democratie", a mai spus Vasile Dancu