Majoritatea membrilor Biroului Permanent al PSD au cazut de acord, vineri dimineata, sa mearga in CExN de vineri dupa-amiaza cu varianta ca Statutul PSD sa nu sufere modificari majore la Congresul de sambata.
Surse participante la intalnirea pe care majoritatea membrilor BPN au avut-o vineri dimineata la cabinetul lui Mircea Geoana de la Senat au declarat ca varianta ca Statutul sa nu sufere modificari majore a fost acceptata de toti cei prezenti, cu o exceptie.
Propunerea ca alegerile pentru functiile de conducere centrale sa se faca pe baza actualelor prevederi din Statut a fost respinsa, potrivit surselor mentionate, doar de vicepresedintele Constantin Nita.
Aceleasi surse au relatat ca, in aceste conditii, este foarte probabil ca in Comitetul Executiv National de vineri dupa-amiaza sa se decida sa nu se mai propuna Congresului modificarea Statutului pentru candidaturile pe liste si nici pentru infiintarea functiei de prim-vicepresedinte.
Astfel, in urma acordului la care au ajuns membrii BPN, si care este de asteptat sa se reinnoiasca in CExN, alegerile de la Congresul de sambata se vor face pe baza actualului Statut.
Vor fi alesi, prin vot direct, presedintele si secretarul general al partidului, precum si un numar de 15 vicepresedinti .
Aceleasi surse au aratat ca, in aceste conditii, membrii BPN au discutat despre organizarea unui nou Congres, spre toamna , in care sa se ia in discutie pozitionarea politica si strategica a PSD, sa se readuca in prim-plan eventuale modificari la Statut, insa nu in privinta structurilor de conducere.
La acest nou congres, care va asimilat cu cel ordinar, care ar trebui organizat in decembrie 2010, nu se vor desfasura si alegeri pentru functiile de conducere nationale.
Presedintele PSD, Mircea Geoana, le-a propus, vineri dimineata, liderilor de organizatii si vicepresedintilor cu care s-a intalnit la biroul de la Senat, amanarea alegerilor pentru functiile de conducere centrala.
Surse care au participat la intalnire au declarat, pentru MEDIAFAX, ca sugestia facuta de Geoana nu a fost impartasita decat de vicepresedintele Constantin Nita.