DeCeNews : Meciul Ponta-Basescu: 2 la 0 (Autor:Val Valcu)

Noi, romanii, nu putem sa mai stam ca ramele, a spus Traian Basescu, inainte sau dupa ce a fost usuit deSarkozy sau de Merkel. Ori poate era ceva legat de Olanda... nici nu mai conteaza. Oricum, prin aceasta formula mustind de patriotism nu a miscat nici o frunza moarta din drum.
In cazul hortystului-scriitor, Basescu a tacut mult mai tare decat rama amintita mai sus. Ca urmare, rasplata a venit de la Budapesta: premierul Victor Orban i-a dat cu flit lui Victor Ponta si a stat la taifas doar cu marele combinator al politicii mondiale, Traian Basescu. Chiar, unde o fi acum cenusa fascistului Nyiro Josef? A ascuns-o Orban prin bagaje si i-a plasat-o lui Basescu, la Cotroceni? Au dus-o inapoi in Spania? O strecoara contrabandistii unguri peste granita, ca pe o sacosa cu cocaina?
Cert este ca partenerul de viclenii al premierului ungar a tacut, taman cand trebuia sa vorbeasca. Functia de presedinte nu presupune competente privind dobanda bancara, guvernanta fiscala sau deficitul de la Fondul de pensii, dar interventia in cazul unui act inamical, sau chiar dusmanos, al unui alt stat se impune de la sine. Pe romani cred ca ii va interesa prea putin cine se duce la Consiliul European, premierul sau presedintele, dar i-ar fi deranjat o noua umilinta la Odorhei.
Victor Ponta a punctat de doua ori in cazul agresiunii puse la cale de Parlamentul ungar. Odata ca guvernul a reusit sa impiedice sacrilegiul. In al doilea rand, a respectat competentele functiei si nu a iesit in fata, sa ordone/explice/prezinte actiunile MAE. Doua diferente majore fata de mandatul premierului Ba-Boc.
Actiunea coordonata de alde Orban poate avea, insa, si o reusita partiala. Guvernul de la Budapesta incearca sa impuna un nou partid maghiar, in Ardeal, iar manevrele nationaliste i-au adus voturi lui Victor Orban. Nu putem decat sa speram ca maghiarii nostri sunt mai destepti decat ungurii lor.