Vicepresedintele PIN, Lavinia Sandru, a declarat ieri, public, ca presedintele PRM a facut politie politica. Ca dovada a fost adus un raport intocmit de seful directiei intai a Securitatii, generalul maior Bordea Aron, in martie 1981, in care este relatata o intalnire intre Vadim Tudor si un pictor din acea perioada, Mihai Bandac.
Sandru a refuzat sa precizeze din ce zona provin documentele prezentate, dar a aratat ca a verificat veridicitatea documentului si ca originalul actului se afla in dosarul pe care Vadim il are la CNSAS. Liderul PIN a mai vorbit si despre un document in care liderul PRM este prezentat ca un om care s-a straduit din rasputeri sa se apropie de Nicolae Ceausescu si, pentru ca nu a reusit, s-a apropiat de Elena Ceausescu. Citand martori "care il cunosteau foarte bine", Sandru sustine ca Vadim s-a straduit sa devina "poetul de curte" al familiei Ceausescu, dar ca nu a reusit acest lucru.
Liderul PIN a pus aceste dezvaluiri pe seama faptului ca divulgarea trecutului lui Vadim face parte dintr-o actiune de curatare a clasei politice si ca liderul PRM este "produs al sistemului securisto-comunist". In urma cu cateva saptamani, vicepresedintele PIN a facut acuzatii similare la adresa deputatului Mona Musca. Sandru declara atunci ca mai are informatii si despre alti parlamentari, dar ca le va face publice la momentul oportun.
Ce contine raportul prezentat
Datat 4 martie 1981, documentul este inregistrat la Ministerul de Interne, Departamentul Securitatii Statului, directia intai si este semnat de seful acestei directii, Aron Bordea. Potrivit dovezilor prezentate, raportul a fost intocmit dupa audierea, la cerere, a poetului Corneliu Vadim Tudor, in perioada aceea redactor la Agerpres si membru al Uniunii Scriitorilor, si a pictorului Mihai Bandac, membru al Uniunii Artistilor Plastici. "Ei s-au referit la existenta, in randul oamenilor de litere si arta, a unor elemente de 'extrema dreapta', care s-ar situa in mod constient pe o pozitie 'disidenta', contrara politicii partidului si statului nostru si ar urmari sa creeze stari de tensiune care pot genera interventia unei puteri straine", se arata in raporul semnat de generalul maior Bordea.
Potrivit aceleiasi surse, atat Vadim, cat si Bandac, s-au aratat "stupefiati" de aparitia textului criticului de arta Andrei Plesu, intitulat "Fragment apocrif dintr-un dialog platonic", prezentat la galeria "Simeza", care ar fi avut "un caracter incitant". In plus, cei doi "si-au exprimat opinia ca actuala stare de lucruri ar fi determinata de sistemul organizatoric din cultura, care ar face ca acest sector sa fie in afara controlului de partid si a democratiei socialiste".
"Corneliu Vadim Tudor si Mihai Bandac au justificat initiativa lor prin dorinta de a se preintampina o stare de lucruri care ar putea deveni foarte grava si de necontrolat. Au mentionat ca s-au adresat organelor de Securitate pentru ca au mare incredere in aceasta institutie si stiu ca 'nu te joci cu armata, este singura care poate sa faca ordine'".
Au mai precizat: "Multi oameni de la partid ne-au dezamagit, nu se stie pe ce carte joaca", se arata in finalul raportului.
"Sunt niste aberatii"
Presedintele PRM Corneliu Vadim Tudor respinge acuzatiile si anunta ca o va da in judecata pe Lavinia Sandru.
"Sunt aberatii ce zice ea. Este pusa de Cozmin Gusa si de Mircea Dinescu, care sunt disperati ca si din ultimul dosar, de altfel minuscul, venit la SIE, reiese ca eu am refuzat in mod categoric colaborarea cu Securitatea", a declarat Corneliu Vadim Tudor.
El a afirmat, "sub cuvant de onoare", ca n-a semnat niciodata nici un angajament si nici note informative. "Documentul prezentat de ea (Lavinia Sandru - n.r.) exista in dosarul meu de urmarire informativa, dar generalul Aron Bordea a spus public inca din 2004 ca el nu recunoaste si ca atunci cand am fost la el in vizita, la rugamintea pictorului Mihai Bandac, si am baut o cafea, am discutat cu totul alte subiecte", a spus Corneliu Vadim Tudor.
"Pentru o fosta rupatoare de bilete la Circul Globus nerusinarea este cam mare. Ce stie ea (Lavinia Sandru n.r.)? Ce scoala are ea ca sa abordeze asemenea teme? Eu maine (azi, n.r.) o dau in judecata pentru minciunile debitate si voi cere daune de 20 de miliarde de lei", a aratat Vadim.