Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, si seful departamentului PSD pentru invatamant, Ecaterina Andronescu, considera ca schimbarea liderilor celor doua Camere legislative nu este constitutionala. Ei au amintit ca presedintii au fost alesi prin votul electoratului si al parlamentarilor.
Purtatorul de cuvant al presedintelui Senatului, Andrei Alexandru, a declarat ieri ca prioritatea numarul unu a Aliantei, de a-i inlocui pe presedintii celor doua Camere ale Parlamentului, se loveste de doua probleme, dintre care una insurmontabila. Potrivit lui Alexandru, prima problema este asigurarea unei majoritati in Parlament, „lucru foarte dificil, asa cum s-a vazut si in recent incheiata sesiune extraordinara, cand cele mai importante ordonante ale Guvernului au cazut“. O a doua problema ar fi aceea ca „nu exista pe Constitutia actuala o procedura de schimbare a presedintilor Camerelor, asa cum doreste Alianta“, a explicat purtatorul de cuvant al lui Vacaroiu. El a subliniat ca „negocierile politice care au urmat alegerii presedintilor celor doua Camere au alterat rezultatul votului popular“, iar prezenta lui Nicolae Vacaroiu si a lui Adrian Nastase in fruntea Camerelor nu este „anormala“. Referitor la modificarile regulamentelor Camerelor, Andrei Alexandru a spus ca, printr-o decizie din februarie a.c., Curtea Constitutionala a decis ca presedintii Camerelor nu pot fi revocati doar din considerente politice, „asa cum intentioneaza Alianta“.

PSD se considera prigonit

Deputatul PSD, Ecaterina Andronescu, a declarat ieri, cu privire la intentia Aliantei de a-i inlocui pe presedintii Camerelor legislative, ca nu intelege „aceasta ura cu care actuala guvernare incearca sa urmareasca toti membrii PSD“. Ecaterina Andronescu a precizat ca nu intelege nici incercarile ADA de a eticheta PSD ca partid de nepriceputi sau al coruptilor. „Aceasta prigoana impotriva membrilor PSD ma cutremura si, personal, nu o inteleg“, a explicat Andronescu. „Este anormal sa arunci propria ta neputinta pe umerii altcuiva“, a mai spus aceasta.
„Exista o limita pana la care poti sa asisti nepasator la modul in care (...) ti se ataseaza pe frunte etichete pe care, fara indoiala, nu le meriti“, a conchis Ecaterina Andronescu. Ea a adaugat ca cei doi presedinti au fost alesi in conformitate cu prevederile constitutionale si cu regulamentele celor doua Camere, prin votul parlamentarilor.