voxpublica.realitatea.net: Lectia prabusirii PDL (Autor : Stelian Tanase)

A fost un vot eminamente negativ. Masurile luate de Traian Basescu si guvernul Boc in 2010 s-au intors impotriva initiatorilor. A fost o reactie impotriva recesiunii si a masurilor mult prea dure si bruste. Masuri aplicate stingaci si in plus nerealiste. Ieri a fost si o reactie de respingere a arogantei guvernantilor. A contat si stilul politic inadecvat a liderilor.Acesta a stirnit lumea, a produs o reactie negativa. Aceeasi reactie din 2004 impotriva lui Nastase acuzat si el de aroganta si coruptie, si care l-a adus la Cotroceni pe Basescu. Un Basescu care a uitat repede de ce a ajuns la putere. Alt repros puternic pentru ultimii 7 ani, mai ales din 2010 incoace, a fost incompetenta. A revenit din nou tema coruptiei. Criza a fost doar pentru unii, in schimb oamenii regimului au facut averi pe cara au obiceiul sa le arate fara jena.
Resentimentele, dorinta de revansa, dorinta de a pedepsi vinovatii au prevalat ieri. Nu as spune ca electoratul a fost impresionat de prestatia, promisiunile, planurile liderilor USL. E patit. USL a dat imaginea unei alternative, a unei forte politice care ar putea guverna diferit. Au venit si cu fete noi, pare un schimb de generatii, cind lumea e saturata de imaginile lui Basescu, Boc, Udrea, Anastase. Automat optiunile s-au indreptat spre opozitie. Dar acest tip de vot - negativ- este fff volatil. Lumea se poate intoarce la fel de brusc si impotriva USL. PDL plateste pretul crizei, dar plateste mai ales incapacitatea sa de o trata corect, deschis, obiectiv. De a gasi solutii si de a comunica cu populatia natura masurilor de austeritate.
USL se afla in aceeasi situatie azi. Guverneaza in plina criza, fara perspectiva de a o vedea terminata. Daca nu gaseste solutii, daca nu comunica f. deschis cu populatia, o asteapta aceeasi soartaca a PDL-ului. Cine ar veni la putere in caz de esec? Anarhia, haosul, extremistii, militarii ? Si ce s-ar alege de fragila democratie romaneasca daca aceasta criza si noul val de recesiune ar mai continua o vreme? Dincolo de lupta inversunata pentru putere care se da mai ales pe imagine, USL are nevoie de solutii serioase, apte sa aduca macar putina bunastare si un dram de incredere. Si astea pe termen scurt, sa zicem pina cel tirziu la alegerile prezidentiale din 2014. Daca nu o reuseste, nu USL va da viitorul presedinte.