Cronica Romana informeaza: Opozitia, in faza argumentelor neconvingatoare (Autor: Dragos Moldovan).
Uniunea Social Liberala a cedat prim-planul pe scena mass-media Partidului Democrat Liberal. Lansarea programului economic nu a constituit un adevarat eveniment de presa.
Au existat, desigur, destule comentarii referitoare la documentul prezentat de cele trei partide. Parerile pro si contra au fost impartite intre taberele de acum traditionale. Nimic nou din acest punct de vedere. Faptul asta a contribuit si el la diminuarea impactului media. Daca ar fi existat vreo interventie surpriza / surprinzatoare pe marginea documentului prezentat vineri atunci cu siguranta ca presa ar fi acordat mult mai multa atentie evenimentului. Ar fi fost creata o reactie in lant, prin comentarii la comentarii. Week-end-ul politic ar fi fost umplut cu reflectarea celor petrecute vineri. Nu vreau sa fiu gresit inteles: programul elaborat de Partidul Social Democrat si Partidul National Liberal plus Partidul Conservator a fost in centrul atentiei presei, dar el nu a constituit un eveniment media. A fost la concurenta cu gentile si posetele Elenei Udrea, cu intentiile ei privind candidatura la Primaria Capitalei ori la presedintia Romaniei, cu deschiderea la Bruxelles a biroului Tinutului Secuiesc, cu declaratiile lui Emil Boc privind revenirea, in 2012, a salariilor, la nivelul din 2010. Cele doua canale tv de stiri, cu acoperire nationala, si-au facut datoria, insa nici ele nu au putut supralicita aiurea.
Greseala sau intentie din partea Uniunii Social Liberale? La o privire de la distanta ar parea ca este vorba despre o insuficienta pregatire a mediatizarii evenimentului. Documentul nu a fost distribuit la timp. In momentul in care cei trei presedinti de partide vorbeau despre un text, stufos altminteri, cei mai multi dintre cei prezenti, si in special presa, nu avea un print dupa acesta. Asa incat "din off" se faceau mai degraba speculatii. Transmisiile in direct au avut de suferit mult din aceasta cauza. Timpul alocat a fost substantial scurtat, pentru ca se ajunsese, la un moment dat, sa se bata apa in piua. Raspunsurile la intrebari concrete, ori asa-zise analize, aveau ca puncte de plecare niste repere relative, de genul "din ceea ce am apucat sa citesc" sau "impresia mea este ca". De partea cealalta, gazdele au excelat in detalii tehnice, care in lipsa unei pregatiri economice temeinice, sau macar a unui text scris in fata, excedau de departe auditoriul. Victor Ponta a fost extrem de greu de urmarit de catre un ziarist cu pregatirea pe care o am eu, de exemplu. Singurul lucru clar, si care a facut de altfel senzatie in presa, a fost impozitul diferentiat, la care si-a dat acordul si Partidul National Liberal. Si scaderea TVA-ului.
Cam putin. Nu de alta dar despre chestiile astea au tot vorbit si Victor Ponta, si Crin Antonescu si Daniel Constantin. E adevarat, fiecare despre altceva, noutatea a fost ca vineri au vorbit toti trei despre ambele masuri laolalta.
In consecinta, mie mi se pare ca ceea ce a organizat Uniunea Social Liberala la sfarsitul saptamanii trecute a fost departe de potentialul de imagine pe care episodul cu pricina il avea.
De partea cealalta a baricadei politice e veselie, nevoie mare! Cel putin asa se vrea sa se vada in presa. Pe unde te uiti prin ziare, pe ce canal de televiziune schimbi programul, pe oriunde dai de un pedelist plin de optimism si cu o viziune senina asupra alegerilor, si asupra anului 2012, in general. Elena Udrea e sef de coloana. E in tot si in toate. Imaginea ei este pur si simplu expandata. Asezat pe ea, Emil Boc urca pana la ceruri. Joaca ping-pong, nu-si da demisia, promite salarii ca-n 2010 in 2012, fara promisiuni la plezneala, chiar daca e an electoral. Eminenta blonda decreteaza ca Partidul Democrat liberal "nu are cum sa NU intre la guvernare" si in viitorul ciclu electoral. Dar cate si mai cate lucruri frumoase nu poti gasi in cutia cu declaratii a liderilor democrat-liberali!
Si aliatii lor incearca sa pastreze cadenta optimismului alert, si insusi generalul Oprea, presedintele alora ai lu’ Oprea, declara ca formatia pe care o conduce se va prezenta singura-singurica la alegerile de la anul.
Uniunea Democratica a Maghiarilor din Romania este de nestavilit. Urcata in caruta guvernarii, mana caii autonomiei teritoriale nebuneste. De au intrat cu ei in gardul Uniunii Europene. Unde si-au deschis, la Bruxelles, birou al Tinutului Secuiesc. Pentru ca sa atraga fonduri de dezvoltare regionala. OK, n-ai ce sa le faci, nu-i asa nea Emile, tanti Elena?! Pai nu. Acum ce sa zici... sa vina si Flutur si sa deschida birou al Tinutului Bucovinei, si Falca unul al Tinutului Crisanei, si uite asa, la preconizata modificare a Constitutiei tara asta o sa se numeasca Republica Federala a Romaniei.
Repet opinia de la inceput: Uniunea Social Liberala nu a speculat mediatic evenimentul lansarii programului economic, si in general a cedat prim-planul coalitiei proguvernamentale. Care vazandu-se in atentia publicului electoral a inceput sa faca spectacol si a ajuns sa se dea in stamba. Carevasazica, intreb din nou: greseala sau intentie din partea Opozitiei unite? Ori, mai degraba, pur si simplu coincidenta.