DeCeNews.ro : Cum se numeste si ce contine motiunea anti-Ungureanu

USL va analiza in sedinta de marti a liderilor Uniunii textul motiunii de cenzura impotriva cabinetului Ungureanu. Documentul ar urma sa fie depus la Parlament in cursul dupa-amiezii, urmand a fi citit in plen in urmatoarele trei zile, conform procedurii. Conducerea USL trebuie sa decida daca se va merge in continuare pe trei "capete de acuzare" impotriva guvernului, desi privatizarea Cuprumin a esuat. Potrivit surselor DeCe News, USL va mentine, in textul motiunii, capitolul referitor la afacerea Cuprumin.
Esecul vanzarii, sustin autorii motiunii de cenzura, nu elimina raspunderea guvernului pentru erorile facute in procesul de privatizare. Politica de instrainare a resurselor minerale este considerata drept iresponsabila, iar procedura de vanzare defavorabila intereselor romanesti. Pe langa pretul infim la care fusese privatizat Cuprumin se mai reproseaza guvernului lipsa de transparenta, respectiv secretizarea intregului contract, nu doar a unor clauze.
De asemenea, se mentioneaza ca guvernul Ungureanu a "uitat" sa emita o ordonanta pregatita de guvernul Boc, prin care ar fi crescut nivelul redeventelor,de la 4 la 8 procente, in cazul metalelor nobile, de la 4 la 6 procente, in cazul carbunilor si de la 10 la 15 la suta, in cazul transportului petrolier. Suma care trebuia incasata, la nivelul anului 2012, ar fi fost de 300 milioane de euro.

Mentinere la putere cu pretul sacrificarii Romaniei

Punctul forte al motiunii il reprezinta capitolul dedicat "incalcarii legii in cazul UMF Targu Mures". Acest capitol evita abordarea etnica, punand in discutie atingerea adusa autonomiei universitare si Legii Educatiei. Parlamentarii PDL si UNPR din Ardeal vor fi obligati sa aleaga intre sustinerea guvernului si pastrarea electoratului, modelul "statului in banci" putand fi echivalat tradarii interesului national.
Ultimul capitol al motiunii porneste de la politizarea alocarilor guvernamentale de fonduri, Opozitia acuzandu-l pe Mihai Razvan Ungureanu ca a dirijat banii din Fondul de rezerva al premierului spre zonele controlate de PDL sau aliatii sai.
Prima motiune de cenzura cu care se confrunta guvernul Ungureanu s-ar putea numi "Stop vanzarilor paguboase din avutia nationala si mentinerii la putere cu pretul sacrificarii Romaniei". Titlul motiunii va fi stabilit in sedinta de marti. Concluzia este ca demisia lui Emil Boc nu a schimbat nimic in actul de guvernare, iar bilantul primelor doua luni ale cabinetului Ungureanu este lamentabil, impunandu-se demiterea acestuia prin motiune de cenzura.