Bucurestenii vor mai vota o data in scurta vreme, pentru a-si alege un nou primar general, in locul lui Traian Basescu, care va fi presedintele Romaniei. In cadrul Aliantei, PNL si PD se zbat ca sa-si impuna candidatul pentru fotoliul de la Primaria Capitalei.
Legea administratiei locale, nr. 215, din 23.04.2001 prevede, printre alte conditii, ca mandatul primarului inceteaza in caz de incompatibilitate, situatie in care se va afla Basescu din momentul in care se va muta la Cotroceni. Aceeasi lege, permite ca timp de sase luni - asa cum s-a procedat in precedentul creat de Victor Ciorbea - unul dintre viceprimari sa asigure interimatul. Dupa care, Guvernul, la propunerea prefectului, stabileste data alegerilor, care trebuie sa se desfasoare in 30 de zile de la expirarea acestui termen. Acum lucrurile stau putin altfel, mandatul lui Basescu fiind asigurat pentru cinci ani. Acesta ar urma sa-si depuna demisia, iar alegerile sa aiba loc inainte de expirarea celor sase luni.

Disputa pentru succesorul lui Basescu

Problema nu va fi insa stabilirea datei alegerilor, ci a candidatului din partea Aliantei D.A. PNL-PD care sa fie succesorul lui Basescu la Primaria Capitalei. Ponderea cea mai mare in Alianta o are PNL, dar PD va detine functia suprema in stat. Ar putea urma o disputa intre cele doua partide, daca noul presedinte al tarii nu va gestiona situatia in castigul ambelor tabere.
Cel mai vehiculat nume pentru acest post este cel al lui Ludovic Orban, membru al PNL. Numai ca Basescu tine ca functia de primar general sa ramana la PD, asa cum au fost intelegerile initiale cand s-a constituit Alianta. El vrea un candidat democrat, care ar urma sa fie ales intre Adriean Videanu si Cozmin Gusa.
Traian Basescu, potrivit unor surse din PD, ar putea renunta ca sa impuna pentru Primaria generala a Capitalei un candidat democrat in schimbul unei compensatii, realizate sub forma unor portofolii sau functii importante in noul Guvern pentru colegii de partid, in plus fata de ceea ce s-a negociat initial la stabilirea algoritmului de reprezentare.