Pe siteul www.dw-world.de a aparut articolul cu titlul "Inginerie politica" (autor: Horatiu Pepine; redactor: Ovidiu Suciu), pe care il puteti citi in continuare.
'Partidul migrantilor din Parlament, Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei, s-a lansat de 1 Mai in Piata Revolutiei din Bucuresti.
Noul partid a fost inscris recent la tribunal si se numeste Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei. In forma prescurtata, se citeste UNPR, ceea ce este o anagrama a PUNR.
Pare o intamplare, dar daca luam in considerare ca viitorul imn al partidului este cantecul "Noi suntem romani" atunci ar parea sa existe macar o legatura de spirit cu vechiul Partid al lui Radu Ciontea si apoi al lui Gheorghe Funar.
Acronimele UNPR si PUNR, seamana foarte mult, iar cantecul nu este doar tipic pentru PUNR si Vatra Romaneasca, dar este de-a dreptul emblematic. Versurile continua de altfel asa : "Noi suntem romani/ Noi suntem aici pe veci stapani".
Cantecul nu are nimic rau in el insusi. Nascut dintr-o mare frustrare istorica, el formuleaza sentimentul unei autohtonitati mereu subestimate, fie de aristocratia maghiara, fie de autoritatile imperiale austriece. Atata doar ca reluat cu ostentatie in anii din urma, el a exprimat o conduita publica care a facut mari deservicii Romaniei.
E vorba de o mandrie patriotica prost inteleasa, de o tafna patriotarda, care de-a lungul ultimilor 20 ani a intarziat privatizarile cu capital strain, a blocat reformele de tip european, a tensionat relatiile cu minoritatea maghiara, dar fara sa propuna in schimb o initiativa sau un proiect romanesc. O mentalitate defensiva, de popor asediat, care a contribuit la mentinerea tarii in inapoiere si izolare.
O legatura cu PUNR exista si in faptul ca partidul se bazeaza pe militarii pensionari, care conserva in cel mai inalt grad tipul acesta de patriotism desuet si lipsit de orice orizont creator.
Se pare ca partidul va fi condus de generalul Gabriel Oprea, actualul ministru al Apararii, iar primul Congres se va desfasura la Cercul Militar din Bucuresti, unde corul barbatesc al Armatei va intona tunator imnul "Noi suntem romani".
La fel de graitor este faptul ca, initial, liderii noii grupari doreau sa organizeze Congresul la Alba Iulia, un alt loc simbolic, exploatat pana la satiu de cercurile nationaliste.
In sfarsit, aceste simboluri spun ceva important despre natura unei formatiuni politice, dar ele nu reusesc sa o descrie in intregime. Gabriel Oprea a anuntat in repetate randuri ca partidul sau tinteste sa ocupe prima pozitia in zona de centru stanga, dar nu a formulat totusi nici un program politic concret.
Discursul sau, laconic dupa model cazon, s-a multumit sa faca mereu trimitere la "onoare", "datorie" si "patriotism", notiuni cu totul nerelevante pentru social-democratie. Asadar, partidul abia de aici inainte urmeaza sa se defineasca.
Putem remarca deocamdata ca UNPR nu s-a nascut la initiativa unor cetateni lipsiti de reprezentare politica, ci in urma unor decizii de cabinet. UNPR este in intregime un produs al ingineriei politice ale carei scopuri sunt doar pe jumatate vizibile.
UNPR, desi nu reprezinta la drept vorbind pe nimeni, va pretinde insa drepturile unui partid parlamentar in ce priveste finantarea de la Bugetul statului si prezenta pe posturile de radio si televiziune. A obtinut deja locuri necuvenite in comisiile permanente, acolo unde PD-L avea nevoie de sustinere. Or, asta inseamna pur si simlu concurenta neloiala pe piata politica.
UNPR ar putea solicita de asemenea partidului majoritar sa-si revizuiasca optiunile si sa pastreze pe mai departe sistemul de vot proportional, care ar putea sa-i dea o sansa sa se regaseasca in Parlament si dupa 2012.
Este interesant, de altfel, ca Sebastian Lazaroiu, consilierul politic al presedintelui Traian Basescu, a spus intr-un interviu (publicat pe Madame Blogary) ca nu mai crede in sistemul politic bipartid si ca atare nu mai poate pleda cu aceeasi tarie pentru votul majoritar. Chiar daca in Parlament se vor regasi doua partide, a explicat Sebastian Lazaroiu, ele se vor scinda si vechea problema a faramitarii politice va fi luata de la capat.
Argumentatia consilierului prezidential pare insa mai curand o justificare post-factum a ingineriei care a produs UNPR-ul, dar poate fi privita si ca promisiune de viitor facuta celor mai buni prieteni politici.'